Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

02. 05. 2017. 08:10 >> 07:48
2

ISPRED NVO

Vujičić jedini kandidat za člana DIK-a

Predstavnik Građanske alijanse Zoran Vujičić jedini je kandidat za člana Državne izborne komisije iz reda civilnog sektora i Univertiteta.

 

On je Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore dostavio kandidaturu na trećem ponovljenom javnom oglasu za popunu tog upražnjenog mjesta, saopštio je za „Dan” Ljuiđ Škrelja, predsjednik Administrativnog odbora.

“Administrativni odbor je 5. aprila raspisao treći ponovljeni konkurs za izbor jednog člana DIK-a iz reda civilnog sektora i Univerziteta. Dostavljena nam je jedna kandidatura i u pitanju je Zoran Vujičić iz Građanske alijanse. Ubrzo nakon praznika zakazaćemo sjednicu Administrativnog odbora na kojoj ćemo razmotriti da li Vujičić ispunjava uslove iz javnog oglasa”, istakao je Škrelja.

Vujičić je za „Dan” samo kratko potvrdio da je podnio kandidaturu za člana Državne izborne komisije. O motivima za kandidovanje i očekivanjima, ukoliko bude izabran za člana DIK-a, kako je rekao, govoriće nakon praznika.

Prema javnom oglasu, pored opštih uslova propisanih Zakonom o radu, kandidat za člana Državne izborne komisije iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i Univerziteta mora da ispunjava i posebne uslove.

Kandidat treba da ima visoku stručnu spremu diplomirani pravnik, da je objavljivao naučne radove i stručne članke na temu izbornog procesa, da je ostvario javnu prepoznatljivost u oblasti izbornog proces, kao i da je učestvovao u domaćem ili međunarodnom monitoringu izbornog procesa. Uslov za kandidovanje za člana DIK-a definisan javnim oglasom je i da kandidat nije obavljao funkciju člana organa političke partije u poslednjih deset godina kao i da ima biračko pravo.

“U postupku utvrđivanja predloga imaće se u vidu i preporuke organizacija koje su se u poslednjih pet godina bavile kreiranjem izbornog zakonodavstva, monitoringom izbornog zakonodavstva i izbornog procesa”, piše u javnom oglasu.

Uz prijavu na treći ponovni javni konkurs kandidat za člana Državne izborne komisije bio je dužan da dostavi fotokopiju diplome o stečenom obrazovanju ovjerenu pred nadležnim sudom, dokaz da je objavljivao naučne radove i stručne članke na temu izbornog procesa, dokaz da je ostvario javnu prepoznatljivost u oblasti izbornog procesa i da je učestvovao u domaćem ili međunarodnom monitoringu izbora, kao i pisanu izjavu da nije obavljao funkciju člana organa političke partije u poslednjih deset godina. Od kandidata je traženo da dostave i potvrdu o biračkom pravu, kao i ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdato od Centra za medicinu rada.

Mjesto člana DIK-a iz reda civilnog sektora i Univerziteta ostalo je upražnjeno nakon što je ostavku na tu funkciju podnio Vlado Dedović. Za članove DIK-a ranije su izabrani Nataša Pešić, Biljana Radonjić, Mersudin Dautović, Aleksandar Jovićević, Haris Mekić, Dražen Medojević, Veljko Vujović i Milisav Ćorić. Za sekretara DIK-aje izabran Veljo Čađenović.

Administrativni odbor je u više navrata pokušavao da raspisivanjem javnog oglasa popuni upražnjeno mjesto člana DIK-a iz reda civilnog sektora i Univerziteta, ali u većini slučajeva nije bilo prijavljenih kandidata.

Iz nekoliko nevladinih organizacija i sa Univerziteta ranije je saopšteno da nijesu zainteresovani da predlože kandidata za člana DIK-a. Civilni sektor je takav stav obrazložio nezadovoljstvom aktuelnim konceptom i načinom rada Državne izborne komisije koju, kako su istakli, treba depolitizovati. Na drugi poziv za popunu mjesta člana DIK-a javio se ranije Vladimir Bošković, ali nije dobio potrebnu većinu glasova članova Administrativnog odbora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније