Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

12. 05. 2017. 10:56 >> 11:23
12

MARKOVIĆ U BUDVI

NATO najbolji bezbjednosni okvir

Premijer Duško Marković kazao je da na današnjoj globalnoj sceni ne postoji bolji bezbjednosni okvir od onog koji pruža Sjevernoatlantska alijansa.

 

Marković je, na otvaranju sedmog To Be Secure (2BS) Foruma, koji se odžava u Budvi, rekao da ne zna otkud čuđenje i protivljenje na pojedinim adresama zbog toga što je Crna Gora odlučila da svoje "ključne nacionalne interese veže za evroatlantsku porodicu država i naroda".

Podsjetio je da Crna Gora u NATO ulazi za nešto manje od 11 godina od obnove državne samostalnosti. Siguran je, kako je rekao, da članstvo u NATO donosi "više mira i stabilnosti našoj državi, ali i svima ostalim na Balkanu".

"Ali ono što želim ovom prilikom da potenciram – donosi i veću šansu za ekonomski napredak Crne Gore. Potkrijepiću to samo jednim, ali vrlo slikovitim podatkom: neto priliv stranih investicija u prva dva mjeseca 2017. godine bio je 64,6 miliona eura što je značajno više u odnosu na uporedni period prošle godine kada je ostvaren neto odliv. To se dakle događa u trenutku kada je već bilo izvjesno da je Crna Gora pred vratima Alijanse i svi parametri ukazuju da će taj trend u narednom periodu biti jos pozitivniji", istakao je Marković.

Uvjeren je da će kredibilni investitori, prije svega oni sa Zapada, "cijeniti činjenicu da je Crna Gora dio NATO-a i da je to garant mira i stabilnosti države, odnosno garant sigurnosti njihovih investicija".

Premijer je rekao da je svjestan da članstvo Crne Gore u NATO ne znači samo korišćenje benefita i privilegija koje donosi Alijansa.

"Mi želimo da preuzmemo odgovornost i dijelimo teret sa ostalim državama članicama u uspostavljaju sigurnijeg okruženja u cijelom svijetu. I prije članstva smo, učestvujući u različitim misijama kako NATO-a tako i Evropske unije i Ujedinjenih nacija, doprinosili uspostavljanju mira na različitim meridijanima, a tom cilju ostajemo i dalje posvećeni. Takođe, svjesni smo posebne odgovornosti i uloge Crne Gore u našem regionu, gdje ćemo se truditi da budemo stožer stabilnosti i promoter demokratskih vrijednosti i praksi na kojima je Alijansa osnovana", rekao je Marković.

Važno je, smatra on, da partneri pošalju jasnu poruku otvorenih vrata EU i NATO i regionu Zapadnog Balkana daju sigurnost evropske perspektive i boljeg života koju ona nosi sa sobom.

"Ta poruka međutim mora biti jasna i konkretna. Mora biti vidjiva i opipljiva", kazao je premijer.

Kad je riječ o Crnoj Gori, Marković je rekao da ne vjeruje "da bilo ko u Evropskoj uniji sumnja da u narednih najviše pet godina mi možemo ispuniti sve preostale kriterijume za članstvo".

"Za neke druge države Zapadnog Balkana, realno je da taj rok mora biti znatno duži. Mi dakle ne tražimo da Crnoj Gori bilo ko gleda kroz prste. Tražimo da se naši rezultati realno vrjednuju i da nam Evropska komisija jasno kaže: ako budete radili kao do sada, završićete posao za pet godina! To bi bio novi podstrek za državnu administraciju; to bi bila vidljiva perspektiva za naše građane; konačno, to bi bio znak da Evropska unija istinski drži svoja vrata otvorena za Zapadni Balkan, sa jasnom dinamikom i vizijom budućnosti.", kazao je Marković.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније