Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

12. 05. 2017. 16:39   >>  22:00 12

MARKOVIĆ - HOJT JI

Članstvo će podstaći strane investicije

Članstvo Crne Gore u NATO daće podstrek stranim investitorima da dodatno ulažu u tu državu, što je najbolji i najbrži način za rast ekonomije, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Jia.

Na sastanku, na marginama To Be Secure Foruma u Budvi, pozdravljeno je predstojeće članstvo Crne Gore u NATO, a nedavni sastanak premijera i državnog sekretara SAD Reksa Tilersona u Vašingtonu ocijenjen izuzetno značajnim za dalje unapređenje strateškog partnerstva Crne Gore i SAD.

"Sagovornici su se saglasili da je izuzetno značajno nastaviti napore na konsolidaciji javnih finansija (smanjenju javnog duga i deficita) i uspostavljanju pune funkcionalnosti političkog sistema", kaže se u saopštenju.

Marković je ponovio njegovu ličnu i spremnost Vlade za dijalog sa opozicijom kako bi se našlo zajedničko rješenje za prevazilaženje izazova, ali dodao da dijalog ne znače ucjene i da se opozicija mora ponašati državno odgovorno, a ne politički pristrasno.

Kako se navodi, premijer je upoznao sagovornika da mjere fiskalne konsolidacije daju rezultate, da su prihodi veći u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je smanjena potrošnja. 

Marković je istakao je da mjerama nije ugrožen biznis ambijent i da ga ohrabruje povećanje stranih direktnih investicija sa početka godine, kao i najave novih ulaganja do kraja ove godine.

"Najavu predsjednika Vlade da će Crna Gora do 2024. godine obezbijediti dva odsto BDP-za odbranu, Ji je ocijenio pozitivnom i potvrdio nastavak podrške SAD Crnoj Gori na daljem putu reformi potrebnih za punopravno članstvo u EU, što je naredni vanjskopolitički prioritet naše države", kaže se u saopštenju.

Marković se zahvalio na dosadašnjoj podršci SAD i istakao da su uspjesi Crne Gore, uključujući i integraciju u NATO, zajednički uspjeh dvije države, koje partnerski i prijateljski sarađuju na brojnim pitanjima.

Darmanović - Hojt Ji: Nova dimenzija stabilnosti regiona

Na marginama To Be Secure (2BS) Foruma, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović razgovarao je sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajanom Jiem i v.d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara za odbranu Laurom Kuperom.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi Crne Gore i SAD-a zasnovani na strateškom partnerstvu što je potvrđeno i veoma intenzivnim političkim dijalogom i saradnjom u završnici procesa okončanja ratifikacione procedure Protokola o pristupanju Crne Gore NATO.

Sagovornici su se saglasili da će članstvo Crne Gore u NATO dati novu dimenziju stabilnosti i bezbjednosti cijelog regiona, te da će biti od izuzetne važnosti i za integraciju država Zapadnog Balkana u EU.

Bošković: CG će doprinositi borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima

Ministar odbrane Predrag Bošković je, u razgovoru sa Jiem, apostrofirao značaj bilateralne saradnje u domenu odbrane sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao glavnim strateškim partnerom Crne Gore, i izrazio zahvalnost za sveobuhvatnu i kontinuiranu podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori na polju evroatlantskih integracija.

"Imajući u vidu aktuelne političko-bezbjednosne izazove sa kojima se suočava region Zapadnog Balkana, on je naglasio da će punopravno članstvo Crne Gore u NATO umnogome doprinijeti obezbjeđivanju dugoročnog mira i bezbjednosti u regionu. Bošković je dodatno ukazao na spremnost Crne Gore da na kvalitetan način doprinese naporima NATO saveznika u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima međunarodne zajednice, kao i u aktivnostima koje imaju za cilj odvraćanje negativnog vanjskog uticaja", navodi se u saopštenju.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji izrazio je zadovoljstvo finalizacijom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO, istakavši da SAD smatraju Crnu Goru kredibilnim i pozdanim saveznikom. On je apostrofirao značajnu ulogu Vojske Crne Gore u domenu projektovanja stabilnosti, odnosno učešću u mirovnim moperacijama.

Vršiteljka dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu, Laura Kuper je dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom u oblasti odbrane ocijenila veoma kvalitetnom, i izrazila spremnost američke strane da se ona u narednom periodu dodatno produbi.

Kuper je, u ime Ministarstva odbrane SAD, potpukovniku Veliboru Bakraču, načelniku Direkcije za međunarodnu saradnju, uručila vojno odlikovanje "Legiju za zasluge" za izuzetan doprinos jačanju odbrambene bilateralne saradnje SAD i Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније