Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

13. 05. 2017. 16:55 >> 16:28
7

SASTANAK PARTIJA I CP

"Nacionalni interes iznad ostalih"

Državni i nacionalni interes mora biti iznad svih ostalih i zbog toga je neophodno uraditi političku Platformu koju bi trebalo da podrže sve procrnogorske stranke i koja bi odredila i vanjskopolitičke i unutarpolitičke prioritete, ocijenjeno je na sastanku crnogorskih političkih partija.

Sastanak je organozovao Crnogorski pokret (CP), a na njemu su učestvovali predstavnici Socijaldemokrata (SD), Crnogorske, Liberalne partije i Građanskog pokreta URA.

Kako je saopšteno iz CP, cilj skupa je bio da pokrene unutarcrnogorski dijalog i povede raspravu o problemima koje ugrožavaju državu i integritet nacije.

Slobodan Jovanović je istakao da bez obzira na međusobne političke razlike i međusobne partijske sukobljenosti, državni i nacionalni interes mora biti iznad svih ostalih.

“Zato je nužno uraditi političku Platformu koju bi trebalo da podrže sve procrnogorske stranke i koja bi odredila i vanjskopolitičke i unutarpolitičke prioritete”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u vanjskoj politici evroatlantske integracije moraju biti conditio sine qua non djelovanja svih političkih subjekata.

“Razlozi su više nego jasni, i u bezbjednosnom, i u ekonomskom, i u civilizacijskom smislu, i u zaštiti svih istorijskih i kulturnih atributa”, piše u saopštenju.

Ocijenjeno je da se na unutrašnjem planu mora postići konsenzus oko rješenja crkvenog pitanja, obrazovnog sistema, medijskog prostora i njegove zaštite, zaštite kulturnih dobara i izgradnji državnog identiteta koji će inkorporirati sve nasljeđe Crne Gore kao autentičnog prostora.

Funkconer SD-a, Đorđije Suhih je stanovišta da se moraju utvrditi temeljni principi koji štite suverenitet i nacionalni integritet, na kojima treba da se zasniva djelovanja svih političkih činilaca, nezavisno od toga ko je na vlasti.

Rade Ratković je istakao da se mora voditi ekonomska politika koja valorizuje autentičene crnogorske prirodne i kulturne vrijednosti.

Dragan Mihović je, kako je saopšteno, dao sveobuhvatnu analizu pozicije crnogorskih intelektualca i apelovao da stanu u odbranu moralnih, kulturnih i političkih vrijednosti koje čine okosnicu Crne Gore.

Zdravko Šoć je podržao organizovanje ovakvih skupova i izradu crnogorske političke Platforme.

Predstavnik URE, Rade Milošević je istakao da se od 2006. godine do danas vlastima niko nije branio da osnaže identitet, riješe crnogorsko crkveno pitanje i da za današnje stanje u ovim oblastima, snose isključivu krivicu.

“Na kraju skupa zaključeno je da se Crna Gora nalazi u očiglednoj krizi, koja teži razrješenju na način koji ugrožava nacionalne i državne interese“, kaže se u saopštenju.

Nužno je, kako se ocjenjuje, da se objektivno sagledaju uzroci nesporazuma unutar suverenističke opcije, koji jačaju anticrnogorske snage i dovode u pitanju naciju i državu.

„Stoga je potrebno postići opšteprihvaćeni unutarcrnogorski dogovor, u pitanju nacionalnih i državnih ineteresa, na temelju političke Platforme kojom bi se definisali vitalni državni i nacionalni interesi, za koje će se zalagati svi, nezavisno od stranačke, ideološke i vjerske pripadnosti“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније