Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

15. 05. 2017. 11:28   >>  11:43 23

BOŠKOVIĆ S AMBASADORIMA

CG pouzdan saveznik NATO-a

Diplomatski predstavnici zemalja članica NATO-a ocijenili su da je Alijansa, prijemom Crne Gore, dobila kredibilnog i pouzdanog saveznika. Oni su, na radnom doručku s ministrom odbrane Predragom Boškovićem, pozdravili prijem Crne Gore u NATO.

 Navodeći da je pomoć diplomatskih predstavnika zemalja članica NATO bila od presudnog značaja, ministar Bošković je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO, kao jedan od najvažnijih trenutaka u našoj novijoj istoriji, zajednički uspjeh svih, a ne samo Crne Gore.

Bošković je, kako je saopšteno, izrazio uvjerenje da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja "pozitivan signal za cijeli region Zapadnog Balkana, a da su integracije u evroatlantske i evropske strukture, od presudne važnosti za stabilizaciju i ekonomski razvoj regiona".

"Vjerujem da se svi možemo složiti da Zapadni Balkan ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske i evropske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije ovog regiona", rekao je Bošković.

On je naglasio spremnost Crne Gore da doprinese naporima NATO saveznika u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima, kao i u aktivnostima koje imaju za cilj odvraćanje negativnog vanjskog uticaja. Dodao je da će Vojska Crne Gore nastaviti da daje doprinos projektovanju stabilnosti i jačanju kolektivne odbrane, kroz svoje učešće u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, UN i EU.

Crna Gora će i u budućnosti, kako je rekao, kao nova članica NATO, "nastaviti uspješnu saradnju sa saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju i prijateljstvu".

Diplomatski predstavnici zemalja članica NATO saglasili su se da je Crna Gora kroz veoma zahtjevne i intenzivne reforme bezbjednosnog sektora, ali i drugih dijelova crnogorskog društva, pokazala posvećenost dostizanju najviših standarda modernih demokratija, te da je članstvo Crne Gore u NATO potvrda tih rezultata.

"Kao 29. članica NATO Crna Gora će imati podršku saveznika za dalji razvoj i unapređenje svojih institucija i kroz kolektivni sistem bezbjednosti za obezbjeđivanje sigurnosti i bezbjednosti njenih građana", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali zamjenica ambasadora Republike Albanije, Emira Braho, ambasador Republike Bugarske, Mladen Tcherveniakov, ambasador Kraljevine Danske, Morten Skovgaard Hansen, otpravnik poslova Ambasade Republike Češke, Petar Šmejkal, ambasador Republike Grčke, Sotirios Athanasiou, ambasador Republike Hrvatske, Veselko Grubišić, zamjenica ambasadora Republike Italije, Antonella Fontana, ambasador Kanade, Philip Pinnington, ambasador Republike Mađarske, Krizstian Posa, ambasador SR Njemačke, Hans Gunther Mattern, ambasadorka Republike Poljske, Irena Tatarzyńska, ambasador Rumunije, Ferdinand Nagy, ambasadorka SAD, Margaret Ann Uyehara, ambasador Republike Slovenije, Mitja Močnik, ambasador Republike Slovačke, Roman Hloben i ambasador Republike Turske, Serhat Galip.

Radni doručak je organizovan povodom okončanja procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO, nakon nepunih godinu dana od potpisivanja dokumenta i u susret obilježavanju jedanaeste godišnjice crnogorske nezavisnosti, 21. maja, kao i održavanja NATO mini samita 25. maja, na kojem će Crna Gora prvi put učestvovati u svojstvu punopravne članice.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније