Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

16. 05. 2017. 07:55   >>  19:32 1

ZA PRVA 4 MJESECA

Partijama 1,4 miliona eura

Parlamentarnim političkim partijama je iz državnog budžeta za prva četiri mjeseca ove godine isplaćeno 1.438.149,20 eura za finansiranje redovnog rada.

Partije ovaj novac iz državne kase dobijaju na osnovu Odluke o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini Crne Gore za 2017. godinu koju je Ministarstvo finansija donijelo 26. januara.

Iznos budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini pomenutom odlukom određen je shodno članu 11 stav jedan Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Visina budžetskih sredstava koja se mjesečno raspoređuje partijama definisana je stavom četiri istog člana pomenutog zakona.

U skladu sa pomenutim normama, Demokratskoj partiji socijalista je za prva četiri mjeseca ove godine isplaćeno 543.300,80 eura ili 135.825,20 eura mjesečno.

Demokratskom frontu po pomenutoj odluci mjesečno pripada 71.907,46 eura što znači da im je za prva četiri mjeseca ove godine uplaćeno 287.629,84 eura. Slijedi koalicija Ključ koju su na izborima činili Demos, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA, koja mjesečno iz budžeta dobija 39.948,59 eura, što znači da su za prva četiri mejseca inkasirali 159.794,36 eura.

Demokratama, saglasno broju osvojenih poslaničkih mandata, mjesečno za finansiranje redovnog rada pripada 36.397,60 eura i za tu svrhu su u prva četiri mjeseca dobili 145.590,40 eura. Socijaldemokratskoj partiji mjesečno pripada 22.193,66 eura, tako da su od januara do kraja aprila dobili 88.774,64 eura. Po 15.091,69 eura mjesečno ili 60.366,76 eura za četiri mjeseca dobili su iz državne kase Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate.

Koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa su u istom periodu dobile po 46.162,80 eura, budući da im, shodno odluci Ministarstva finansija, pripada po 11.540,70 eura mjesečno.

Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) ističe da u Crnoj Gori država izdvaja značajno veće procente budžeta za finansiranje partija nego u zemljama Evropske unije.

"To su dosta visoki iznosi novca oko kojih se partije lako dogovaraju. Ulaganje države u političke partije po sebi može biti jako korisno za razvoj demokratije. Time se stvaraju ravnopravniji uslovi za politički život i razvoj partija koji mora da košta. Problemi nastaju kad se zagledaju efekti ovog ulaganja. Ako se pogledaju rezultati ove 'investicije', vidjećemo da je ona prije prouzrokovala podjele partija i zaoštrila brobu za taj 'kolač' nego što je donijela razvoj politike i demokratije. Vrlo su rijetki primjeri partija koje su ovaj novac iskoristile na pravi način", kazao je Koprivica za "Dan”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније