Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

19. 05. 2017. 15:24   >>  14:58 2

DARMANOVIĆ S MINISTRIMA SE

Stabilnost Balkana zavisi od proširenja EU

Stabilnost Zapadnog Balkana umnogome zavisi od nacionalnih opredjeljenja ka daljem razvoju i nastavku procesa proširenja EU, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na 127. sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope, u Nikoziji.

 

Darmanović je tokom izlaganja podsjetio da se ove godine obilježava deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope (SE) i kazao da će naša država nastojati da doprinese daljoj afirmaciji SE, kao odgovoran i konstruktivan član.

„Crna Gora je značajno odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, a pristupanjem NATO-u će doprinijeti nacionalnom i regionalnom bezbjedonosnom okviru. Posvećenost EU procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana će održati stabilnost Regiona imajući u vidu zajednički regionalni konsenzus o ovom pitanju“, ocijenio je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je tokom izlaganja izrazio podršku naporima generalnog sekretara SE Torbjorna Jaglanda u cilju pronalaženja i zaštite prava djece migranata u Evropi kako bi im se obezbijedila mirnija i prosperitetnija budućnost.

Govoreći na temu borbe protiv terorizma, Darmanović je ponovio da će Crna Gora nastaviti da podržava sve napore za zaštitu i prevenciju terorizma u svim njegovim oblicima u Evropi, kao i na globalnoj sceni , poštujući ljudska prava i vladavinu prava.

„Moramo da se borimo da izvore terorizma sasječemo u korjenu kroz zaustavljanje radikalizacije koja vodi ka terorizmu, kroz borbu protiv nasilnog ekstremizma, kao i kroz spriječavanje aktivnosti stranih boraca terorista“, zaključio je Darmanović.

Na sjednici Komiteta ministara SE, ministri spoljnih poslova usvojili su nove smjernice za poboljšanje podrške i naknadu za žrtve terorističkih napada u svih 47 država članica, koje se ogledaju u preduzimanju odgovarajućih mjera uključujući besplatnu hitnu, medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć, kao i obezbjeđenje informativnih punktova za žrtve, pristup pravdi i blagovremenu nadoknadu.

Na marginama sastanka Komiteta ministara SE, Darmanović imao je bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније