Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 05. 2017. 19:56 >> 21:00
24

PREMIJER PORUČIO

"O CG nikad više iza naših leđa"

Predjednik Vlade Duško Marković poručio je večeras kako je nezavisnost sveta obaveza svakog Crnogorca. Marković je na prijemu povodom Dana nezavisnosti, održanom u Vili Gorica, ocijenio da se više nikada iza naših leđa neće odlučivati o sudbini Crne Gore.

Premijer je poručio da nas istorija uči da su Pravo i Pravda ponekad posustajali u sudaru sa pragmatikom politike i logikom interesa velikih i moćnih.

"Ne smijemo zaboraviti kakvu smo strašnu cijenu platili prije jednog vijeka.Za stolom Mirovne konferencije u Parizu, iako su i Pravo i Pravda, i žrtva i stradanje, bili na našoj strani – izbrisali su nam i državu i ime. Nije nas bilo za tim stolom", kazao je Marković i dodao da je gotovo cio jedan vijek bio je potreban da osvane 21. maj i da međunarodna zajednica prizna pravo Crne Gore da suvereno raspolaže sama sobom u svojstvu nezavisne države.

"To je bilo moguće 2006. jer su "čast i sloboda dva dobra koja je crnogorski narod uspio da sačuva vjekovima po cijenu najtežih žrtava“. Na kraju Prvog svjetskog rata, kada je kralj Nikola ovo poručivao predsjedniku francuske Vlade – to nije bilo moguće. Prošle su decenije dok je stasala generacija koja je naučila istorijsku lekciju – da bez mudrosti i strpljenja nezavisnost ne može biti obnovljena! Generacija koja je razumjela da nezavisnost jedne male zemlje i jednog nejakog naroda, nije jednom za svagda data. Da je dugoročna garancija nezavisnosti – ravnopravno mjesto te zemlje u društvu i za stolom gdje veliki i moćni donose odluke", rekao je premijer i dodao:

"Da nam se nikad više ne ponovi Pariz 1919! U narednih nekoliko dana, 5.juna, dobićemo to mjesto, kao 29. članica najmoćnijeg saveza današnjice: Sjevernoatlantske alijanse.U narednih nekoliko godina, četiri ili najviše pet – Crna Gora će dobiti svoje mjesto za stolom i među članicama Evropske unije. Nikada više iza naših leđa neće se odlučivati o sudbini naše države. Jednom za vazda, zatvorićemo tu nesrećnu stranicu naše istorije.Time ćemo ispuniti našu najveću i svetu obavezu", poručio je Marković.

Predsjednik Vlade je kazao da nas "čeka međutim još puno posla".

"Da našu bezbjednu, zajedničku kuću do kraja uredimo po mjeri najviših demokratskih i ekonomskih standarda razvijene Evrope, njegujući i ono što su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva. Da gradimo sistem koji će pružati jednaku šansu svima da uspiju, da zakoni važe jednako za sve, da ekonomski ambijent pruži priliku svakom građaninu i svakoj porodici da podignu životni standard na viši nivo, da mladi ljudi vide jasnu perspektivu za svoju budućnost u Crnoj Gori, da prevaziđemo naslijeđene i nove podjele koje uzimaju snagu crnogorskom društvu.", rekao je Marković.

Prvi put u istoriji, kako je naveo, Crna Gora ima priliku da se u potpunosti posveti tim ciljevima.

"Da ujedini sve potencijale. Da se svim snagama okrene razvoju. Da po svemu bude lider na Zapadnom Balkanu! Iskoristimo tu istorijsku šansu, budimo dostojni trenutka i prilike koja nam se ukazala. Onako kako smo to uradili i 21. maja 2006. Da je vječna Crna Gora!", zaključio je premijer Marković.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније