Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

22. 05. 2017. 11:37 >> 11:21
18

JACKOVIĆ OCIJENIO

Promjene granica su prošlost

Izjave o promjenama granica političara iz regiona je gledanje u prošlost, one bi trebalo da ostanu takve kakve jesu, poručio američki diplomata Viktor Jacković.

"Trebalo bi da gledamo šta će biti u budućnosti, kako ovdje u Srbiji, tako i svuda. Granice, kako god da su nastale poslije raspada bivše Jugoslavije, takve su i takve bi trebalo da ostanu. To su stara pitanja koja nijesu više važna za današnjicu", rekao je Jacković, koji je bio američki ambasdador u BiH.

On je uoči današnjeg međunarodnog skupa "Bečki ekonomski razgovori - beogradski sastanak", koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES), rekao da je stabilnost u regionu veoma važna za privlačenje investicija. 

"Jedino preko stabilnosti možemo da privučemo investicije. Mi možemo da nađemo dobre prilike i mogućnosti za investiranje u Srbiji ili drugim državama u okruženju, međutim, ako nema stabilnosti negdje u regionu to utiče na čitav region, na mišljenje mogućih investitora”, rekao je Jacković. 

Trenutna situacija u regionu, poput krize u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, između država regiona, "ne pomažu".

"Važno je da regionalno sarađujemo, jer jedino tako i te slabije države, ne mislim na Srbiju, koje su malo fragilne kada je riječ o unutrašnjem sistemu, biće još više ukoliko ne bude investicija”, rekao je Jacković. 

Osim regionalne saradnje, za stabilnost i bezbjednost regiona veoma je važno i da se svjetske sile, bez obzira da li su to SAD, Rusija, Kina ili neka druga, pozitivno angažuju u regionu Zapadnog Balkana. 

"Na saradnju pozitivno utiču unutrašnji faktori, ali moraju da se angažuju i međunarodni", smatra Jacković. 


Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније