Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

22. 05. 2017. 13:52 >> 13:25
8

IVANČEVIĆ SAOPŠTIO

Građanska opozicija na ispitu

Ključ izlaska iz krize je u drugačijem i ozbiljnijem političkom pristupu građanske opozicije u Crnoj Gori, koja je na najvećem ispitu jer mora ubijediti građane da je ozbiljna alternativa vlasti, smatra predsjednik Crnogorske, Dragan Ivančević.


Ivančević je ocijenio da se Crna Gora već dugo nalazi u političkoj i sveukupnoj krizi. 

"Činjenica da imamo opozicioni bojkot parlamenta od izbora, bez izgleda da će uskoro prestati, dovoljno govori o dubini i ozbiljnosti političke krize. Tu ne treba zaboraviti i jednostranačku vlast u Nikšiću", kazao je Ivančević. 

Kako je naveo, nije teško zaključiti da se radi o svojevrsnoj krizi povjerenja između opozicije i nepromjenjive vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih "satelita". 

"Vladanje od skoro tri decenije, iste političke garniture, neminovno je učinilo da su sve državne institucije izgrađene kao partijske, a kada je to tako, ni zloupotreba nije manjkalo u svom ovom periodu", kazao je Ivančević. 

On je istakao da samo profesionalne i odgovorne državne institucije mogu vratiti povjerenje i opoziciji i svim građanima. 

"Monitoring EU doprinosi takvoj transformaciji, ali moramo priznati da je ona veoma spora i nezadovoljavajuća. Upravo zbog ovoga imamo puno razumijevanje za građansku opoziciju i njihovo nepovjerenje u aktuelnu vlast i njihove partijsko-dražavne institucije", naveo je Ivančević.

Politička kriza, kako je naveo, sa sobom vuče neminovno i ostale slabosti, tako da se danas može govoriti i o ekonomskoj, privrednoj i socijalnoj krizi, o prezaduženosti države koja nema viziju prevazilaženja nagomilanih problema, o gotovo nevjerovatnom socijalnom raslojavanju, o rekordnoj nezaposlenosti.

Prema riječima Ivančevića, i pored svega toga, aktuelnoj vlasti je najvažnije da vlada, ne mareći za cijenu takve vladavine, „iako je ona odavno postala preskupa i za državu i sve njene građane“.

"Ključ izlaska iz krize je u drugačijem i ozbiljnijem političkom pristupu građanske opozicije u Crnoj Gori. Ona je na najvećem ispitu jer mora ubijediti građane da je ozbiljna alternativa koja zna i može rijeešiti nagomilane probleme i urediti državu po evropskom demokratskom modelu“, smatra Ivančević.

Upitan da li smatra da će, ulaskom Crne Gore u NATO, doći do stabilizacije unutrašnjih prilika u državi, on je rekao da se time "stavlja najsigurniji pečat na njenu državnu nezavisnost i suverenost", ali da to neće riješiti unutrašnju krizu. 

Tim potezom je, smatra Ivančević, Crna Gora napravila svojevrsni istorijski dikontinuitet, izlazeći prvi put ispod košobrana prevaziđenog i retrogradnog panslavizma, ulazeći u krug najrazvijenijih i demokratski najuređenijih država svijeta. 

On je dodao da vjeruje da se tim korakom Crna Gora približila i Evropskoj uniji.

"Ulazak u NATO neće riješiti našu unutrašnju političku i sveukupnu krizu, nju mogu i moraju rješavati političke snage u zemlji. Da li će ona biti riješena brzo i uspješno, zavisit će od zrelosti aktuelnih političkih snaga, ali je najveća odgovornost za rješavanje krize u rukama aktuelne vlasti" , istakao je Ivančević.


Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније