Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

23. 05. 2017. 13:00 >> 12:45
17

RADUNOVIĆ O OPOZICIJI

Bojkotuju parlament, ali ne i blagajnu

Odnos poslanika prema preuzetim obavezama mora se normativno urediti, smatra šef poslaničkog Kluba Demokratske partije socijalista (DPS), Miodrag Radunović, dodajući da parlament funkcioniše normalno.

 

Radunović je podsjetio da se najintenzivnije radi svakodnevno u skupštinskim odborima.

“Od početka rada ovog saziva parlamenta održane su 102 sjednice odbora. Odbor za ekonomiju, finansije i budžet kao i Zakonodavni odbor održali su po 17 sjednica”, kazao je Radunović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, aktivno se pripremaju i sledeće dvije sjednice, koje će biti održane krajem ovog i početkom sledećeg mjeseca.

“Evo prilike da se i opozicioni poslanici, ulaskom u parlament, uvjere u redovnost i profesionalnost rada, kao i da aktivno učestvuju u raspravi i donošenju odluka od značaja za građane Crne Gore”, navodi Radunović.

On je, upitan da li je zarade poslanika potrebno uskladiti sa izvršavanjem njihovih obaveza, kazao da je poštovanje radnih obaveza svakog zaposlenog osnov harmonije kolektiva.

“Shodno ispunjavanju tih obaveza, potrebno je odrediti i nivo valorizacije rada svakog pojedinca. Siguran sam da se i normativno mora urediti odnos poslanika prema preuzetim obavezama”, ocijenio je Radunović.

Potrebno je, kako navodi, doći i do blagajne, ali prije toga morate uraditi nešto za tu platu, ali i za dobro onih koji su u vama vidjeli svoje reperezente i zastupnike.

“Vrijeme će biti svjedok odgovora građana na neodgovoran odnos poslanika koji izbjegavaju obaveze”, poručio je Radunović.

Prema njegovim riječima, opozicija demonstrira selektivni bojkot.

“Ono što je očigledna posledica bojkota je neprincipijelnost kolega poslanika iz opozicije. Bojkotuju parlament ali ne bojkotuju blagajnu, ne priznaju rezultate izbora na državnom nivou ali priznaju na lokalnom nivou, koji su, radi podsjećanja, održani istog dana”, rekao je Radunović.

On tvrdi da U Nikšiću, gdje je bilo jasno da će opozicija izgubiti, navodno nije bilo uslova da nastupe na izborima, ali zato, “gle čuda, jeste u Herceg Novom, gdje opozicija tradicionalno dobro stoji”.

“Dakle, vjerujem da je svima jasno o čemu se radi. Riječ je o neodgovornom, nezrelom, pomalo bahatom ponašanju prema biračima koji su im ukazali povjerenje da bi zastupali njihove interese. Oni zloupotrebljavaju vrijednosti demokratije. Demokratija se zloupotrebljava ako vi uzimate samo ono što vam odgovara, a ono što vam nije po volji proglašavate neregularnim”, smatra Radunović.

On je poručio da građani Crne Gore treba da znaju da opozicione partije sa različitim motivima bojkotuju parlament.

"Demokratski front (DF) bi se rado vratio u parlament, jer ga članstvo Crne Gore u NATO gura prema margini političkog života, a uz to glasove im preuzimaju ideološki srodnici sa crvenim kravatama koji bi najradije do sledećih izbora ostali u bojkotu, da ne bi morali da se izjasne ni o jednom važnom pitanju koje se tiče državnog pitanja Crne Gore", smatra Radunović.

Preostale opozicione partije, kako je rekao, nemaju jasnu politiku i nalaze se između DF-a i Demokrata, izgubljeni u prostoru i vremenu, sa tendencijom da nestanu sa političke scene.

“Logično je očekivati pad političkih tenzija nakon ulaska Crne Gore u NATO, jer tom integracijom je trajno ugašena iluzija onih koji bi da ponište crnogorsku nezavisnost, ali destruktivni entuzijazam opozicije ne jenjava", ocijenio je Radunović.

On poručuje da sa opozcionim kolegama DPS može razgovarati o svim pitanjima kada se oni vrate u parlament.

"To je mjesto gdje se vodi politička debata", ističe Radunović.

Kako je rekao, nema dijaloga na ulici, nema ozbiljnih rješenja ako je temelj političkog djelovanja destrukcija i nasilje.

"Bježeći od dijaloga, opozicija bježi od toga da preuzme dio odgovornosti prema svojim biračima za viši kvalitet života građana Crne Gore", ocijenio je Radunović.

On smatra da opozicija, praveci tzv. "krizni scenario" vapi za vanrednim parlamentarnim izborima "tvrdeći" to kao cijenu dijaloga.

"Valjda im treba više puta ponoviti, vanrednih parlamentarnih izbora neće biti. Redovan termin je jesen 2020. godine. Tad će imati priliku da testiraju svoje ponašanje i učinak pred građanima. Ali, čak i tada moraće dobro da se potrude, da objasne svoja nepočinstva, a prije svega moraju da se uozbilje", rekao je Radunović.

On podsjeća da i u tumačenju, a i shvatanju demokratije postoje limiti.

"Ne možemo svake godine organizovati izbore zato što tradicionalni gubitnici, tradicionalno prigovaraju našim pobjedama", naglasio je Radunović.

On je, komentarišući rezultat DPS-a na izborima u Herceg novom, rekao da su oni pokazali da je ta partija i dalje pojedinačno najjača stranka i suštinski pobjednik izbora.

Radunović je podsjetio da je politička ponuda bila raznovrsna, a 12 lista su pokušale dobiti što veću podršku za svoje programe.

"Iskreno, očekivali smo bolji rezultat, ali poštujemo volju građana Herceg Novog. Nećemo traziti "ponavljanje " izbora, već smo u obavezi da nastavimo da radimo vrijedno, da nas rezultati preporuče građanima u nekoj novoj utakmici, kada za to dođe vrijeme", kazao je Radunović.

On je precizirao se da je ovom sazivu održano 11 redovnih sjednica Skupštine, od toga dvije vanredne i četiri posebne.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније