Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

24. 05. 2017. 07:56   >>  07:30 3

KEVER OCIJENIO

NATO je prvi korak ka EU

Predsjednik parlamenta Mađarske Laslo Kever istakao je za Pobjedu da je, u njihovom slučaju, ulazak u NATO bio prvi veliki korak za ulazak u Evopsku Uniju a tako će, uvjeren je, biti i u slučaju Crne Gore.

 

"Mađarska je čekala šest godina poslije ulaska u Alijansu članstvo u EU, misim da će se u vašem slučaju to dogoditi ranije", kaže  Kever.

Prvi čovjek mađarskog parlamenta ističe da će Budimpešta učiniti sve da ubrza crnogorski put u Uniju.

"Ulazak Crne Gore u Alijansu je istorijski momenat za državu i građane. Veoma smo zadovoljni što je, među ostalima, i Mađarska igrala određenu ulogu na putu Crne Gore ka Alijansi. Ovo je veoma važno za sve zemlje susjede, jer će povećati stabilnost u regionu”, kazao je Kever.

Prema njegovom mišljenju naša zemlja je pozitivan primjer dok je AAkedonija loš.

“Crna Gora je pozitivan primjer, dok je Makedonija, bez uvrede, loš primjer. Možemo da pratimo šta se dešava u državi u kojoj se stopiraju integracije. Naravno, najveća odgovornost je na vlastima u Skoplju, ali određna odgovornost je i na međunarodnim organizacijama. Eto, Makedonija je spremna za NATO već šest godina, ali zbog veta oko imena samo jedne članice to je odloženo. Ni Evropska komisija se nije dovojno bavila ovim problemom i eto posljedica”, kaže on.

Komentarišući uticaj Rusije na region, pogotovo Crnu Goru, Kever objašnjava da se velike sile često ponašaju potpuno iracionalno.

“I to nije slučaj samo sa Rusijom. Veliki je problem što se region od Jadrana preko Crnog mora do Baltika koristi kao zona sukoba Istoka i Zapada od Drugog svjetskog rata. Vidjeli smo što se desilo u Ukrajini. Velike države često manipulišu malim državama poput moje ili vaše. Pod plaštom promocije svojih geopolitičkih interesa, oni stalno govore o zajedničkim interesima i zajedničkim benefitima, ali štogod da govore uvijek misle samo na sebe”, ocjenjuje on

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније