Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P./B.V. ]

25. 05. 2017. 21:36   >>  21:13 84

MARKOVIĆ PORUČIO

Ulazimo spremni u NATO

Crna Gora ulazi u NATO spremna i nastaviće da doprinosi ključnim zadacima Alijanse – odbrani i projektovanju stabilnosti van njenih granica, poručio je premijer Duško Marković na sastanku šefova država i vlada NATO-a u Briselu.


Premijer je, kako su podsjetili iz Vlade, predvodio crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada NATO-a u Briselu, u kojoj su bili ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ministar odbrane Predrag Bosković.

“Crna Gora je, u skladu sa skorom finalizacijom članstva u NATO, učestvovala na svim aktivnostima u punopravnom kapacitetu, uključujući i zauzimanje mjesta između Luksemburga i Holandije čime je i simbolično istaknuto da Alijansa dobija novu saveznicu. Današnjem sastanku lidera zemalja članica NATO-a prvi put su prisustvovali novi predsjednci Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i Francuske Republike Emanuel Makron”, saopšteno je iz Vlade.

Saveznici su, kako se dodaje, tokom radnog dijela sastanka diskutovali o aktuelnim temama za evroatlantsku bezbjednost. Fokus je bio na jačanju transatlantskog jedinstva i borbi protiv terorizma.

“Članice su se saglasile da je potrebno da svi što prije dostignu standard izdvajanja za odbranu od 2% BDP-a što je potvrđeno i u usvojenom dokumentu. Takođe, istaknuto je da je prioritet jačanje angažmana Alijanse u borbi protiv terorizma kroz članstvo u Globalnoj koaliciji za pobjedu nad ISIL-om. U vezi sa tim, oštro je osuđen nedavni teroristički napad u Mančesteru i izražena solidarnost sa Velikom Britanijom i svim žrtvama terorizma. Takođe, pozdravljena je dosadašnja uspješna saradnja sa EU i izražena namjera da se ona nastavi i intenzivira. Potvrđeno je i da će naredni samit NATO biti održan 2018.”, navodi se u saopštenju.

 

Marković se, kako se dodaje, zahvalio svim članicama NATO-a na blagovremenoj ratifikaciji Pristupnog protokola i informisao da je nacionalna procedura ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora u Crnoj Gori završena.

“Premijer je istakao da naša država u NATO ulazi spremna i da će nastaviti da doprinosi ključnim zadacima Alijanse – odbrani i odvraćanju i projektovanju stabilnosti van njenih granica. Premijer je apostrofirao da Crna Gora, kao nova saveznica, snažno podržava jačanje angažmana NATO-a u borbi protiv terorizma”, navodi se u saopštenju.

Premijer je ukazao da će Crna Gora biti snažno posvećena promovisanju mira i stabilnosti na Zapadnom Blakanu i zalagati se za nastavak politike proširenja Alijanse.

„Hrabrost i mudrost crnogorskog naroda, naša vizija i vaša podrška omogućili su ovo istorijsko ostvarenje za moju zemlju – punopravno članstvo u najmoćnijem savezu današnjice“, poručio je predsjednik Marković u obraćanju liderima 28 članica NATO-a.

Nakon što Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bude uputio Crnoj Gori formalno pozivno pismo da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, Crna Gora će 05. juna, deponovanjem instrumenata ratifikacije tog ugovora u Stejt Dipartmentu i formalno postati 29. članica Alijanse. Svečana ceremonija podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu zakazana je za 7. jun.

Marković je ranije, uoči sastanka, kazao novinarima da je Crna Gora spremna i sposobna da odgovori obavezama koji proizilaze iz članstva u NATO-u.

On je saopštio da je ovo veliki dan za Crnu Goru.

"Imaću priliku da se obratim šefovima Vlada država članica NATO-a i da im jasno saopštim da je Crna Gora spremna da odgovori obavezama koje proizilaze iz članstva u Alijansi i na taj način dopinese miru i stabilnosti širom svijeta", poručio je Marković.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, uoči sastanka, poželjela dobrodošlicu Crnoj Gori.

"Još malo pa ste punopravna članica. Drago mi je što ste danas za istim stolom", rekla je ona.

 

Iz Vlade je saopšteno da je Marković u okviru aktivnosti tokom sastanka predsjednika država ili vlada zemalja članica NATO-a razgovarao sa više lidera Sjevernoatlantske alijanse.

“Premijeri Ujedinjenog Kraljevstva Tereza Mej, Kanade Žastin Trudo i Italije Paolo Đentiloni kao i drugi lideri čestitali su premijeru Markoviću na članstvu naše zemlje u NATO-u”, navodi se u saopštenju.

Lideri svih 28 zemalja NATO članica, kao i Crne Gore, kao uskoro punopravne članice, okupili su se u novom sjedištu Alijanse u Briselu.

Zvanično je otvoreno novo sjedište i podignute zastave, a otvorena su i dva memorijalna centra posvećena Berlinskom zidu i žrtvama napada 11. septembra.

Ispred nove zgrade NATO-a podignuto je 28 zastava članica, a jedno mjesto će ostati prazno, za crnogorsku zastavu.

Crna Gora će na ovom susretu prvi put učestvovati kao ravnopravni dio najvećeg vojno-političkog saveza na svijetu.

Od kada je u decembru 2015. dobila pozivnicu za članstvo, Crna Gora učestvovala je kao država posmatrač. A za isti stolom danas će predsjednik vlade, između ostalih, sjedjeti sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tu je i novi predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Uoči dolaska najviših svjetskh zvaničnika, generalni sekretar Jens Stoltenberg ponovio je za Televiziju Crne Gore da se raduje novom proširenju alijanse i da će 5. juna biti u Vašingtonu, kada će se članstvo i ozvaničiti.

“Članstvo Crne Gore je dokaz da vrata Alijanse ostaju otvorena. Biće nam čast da danas ugostimo crnogorskog premijera u novom sjedištu NATO-a. Crna Gora je kroz brojne reforme zaslužila da bude dio Alijanse i ja ću prisustvovati depovanju Pristupnog protokola u Stejt Dipartmentu 5. juna”, kazao je Stoltenberg.

Skup se, jednim dijelom, održava u novom sjedištu NATO-a, koje se nalazi veoma blizu starog, ali je mnogo većeg kapaciteta.

Izgradnja je koštala preko milijardu eura, napravljena je po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima. Ovdje su već opredijeljene kancelarije za buduću crnogorsku ambasadu u NATO-u.

Stoltenberg: Dobrodošla Crna Gora

Stoltenberg je na ceremoniji otvaranja zgrade, poručio da je NATO najuspješniji savez u istoriji i da će nova zgrada biti simbol jake Alijanse.

„Kada je pao Berlinski zid, svijet se promijenio, a mijenja se i Alijansa. Svijet se mijenja, ali i mi, pokrenuli smo najveću operaciju ikad kako bi se borili protiv terorizma“, kazao je on.

 Prema riječima Stoltenberga, NATO je najveći savez kolektivne odbrane, ne jer teže ka konfliktu, nego jer hoće da ga izbjegnu i sačuvaju mir, zbog čega i ostaju posvećeni dijalogu.

„Kako se NATO prilagođavao svijetu, uvijek je bila jedna konstanta – naše jedinstvo. Kroz istoriju smo stajali zajedno i napad u Mančesteru pokazuje koliko je važno da nastavimo da budemo zajedno u odbrani naših otvorenih društva“, naveo je on.

Stoltenberg je rekao da će lideri zemalja članica danas odlučiti šta još uraditi kako bi saveznice bile bezbjedne u sve opasnijem svijetu.

„28 članica, uskoro 29, jer se pripremamo za punopravno članstvo Crne Gore. Velika je čast za mene da pozdravim crnogorskog premijera Duška Markovića u transatlantsku zajednicu“, rekao je Stoltenberg, prenosi Mina.

On je na crnogorskom jeziku rekao „Dobrodošla, Crna Gora“, što je ispraćeno aplauzom.

„NATO je više od organizacije. NATO je veza između Evrope i Sjeverne Amerike i kako podižemo zastave danas u ovom važnom momentu za bezbjednost, naša Alijansa ostaje snažna i ujedinjena“, poručio je Stoltenberg.

Belgijski premijer Šarl Mišel kazao je da je danas 29 lidera slobodnog svijeta potvrdilo svoju želju da streme ka miru i stabilnosti.

„Jača Evropska unija čini NATO jačim. Svi smo u ovome zajedno“, ocijenio je on.

Mišel je poručio da je Alijansa stabilna više od 70 godina, a da je novo sjedište simbol jedinstva.

Prema njegovim riječima, zgrada je dizajnirana tako da predstavlja isprepletane prste, što je simbolično.

„Pokažimo ljudima širom svijeta da zajedničkim rukama obezbjeđujemo bezbjednost i slobodu. Vjerujemo u ovo, jer su vrijednosti NATO-a zajedničke – sloboda, mir, bezbjednost, demokratija, vladavina prava“, dodao je Mišel.

Britanska premijerka Tereza Mej ocijenila je, prilikom dolaska u novu zgradu NATO-a na sastanak lidera, da napad u Mančesteru pokazuje zašto je važno da međunarodna zajednica, uključujući NATO, uradi više u borbi protiv terorizma.

„Na to ću staviti akcenat, kao i na dijeljenje tereta. Ponosni smo što je Ujedinjeno Kraljevstvo dostiglo cilj od dva odsto. I ostale saveznice moraju da dijele odgovornost, to uključuje i više investicija“, poručila je ona.

Prilog Jelene Otašević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари84

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније