Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

25. 05. 2017. 09:15   >>  08:55

DARMANOVIĆ PORUČIO

Saradnja Z.Balkana da ne bude prepreka za EU

Povezivanje država Zapadnog Balkana putem novih oblika regionalne ekonomske saradnje ne smije biti prepreka za dalju integraciju država u EU, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

 

Darmanović je učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Rimu, na poziv ministra vanjskih poslova Italije Anđelina Alfana, a u cilju pripremnih konsultacija za predstojeći Samit Zapadnobalkanske šestorke (WB6) u Trstu koji će se održati 12. jula 2017. godine.


“Ministar je istakao da  povezivanje država Zapadnog Balkana putem novih oblika regionalne ekonomske saradnje, ne smije da bude prepreka za dalju integraciju država u evropske tokove. Naglasio je da je neophodno poštovati princip regate kada je proces priključenja EU u pitanju i adekvatno nagraditi postignute rezulatate država u tom procesu”, navodi se u saopštenju MVP.

 Založio se za dalje jačanje regionalne saradnje u okviru CEFTA programa, kao i za unapređenje aktivnosti u dijelu mobilnosti studenata, energetskog i saobraćajnog povezivanja, otklanjanje biznis barijera i privlačenje stranih investicija.

Ministar vanjskih poslova Italije Alfano naglasio je da je Italija bila i ostala posvećena procesu proširenja EU na Zapadni Balkan zbog istinskog uvjerenje da sve države regiona pripadaju EU.

“Ministri su potvrdili spremnost za dalju saradnju na Agendi povezanosti i pitanjima od zajedničkog interesa i ocijenili da i pored svih globalnh izazova s kojima se suočavamo, evropska perpektiva Zapadnog Balkana mora ostati među prioritetima Evropske unije jer je uspjeh politike proširenja osnov dugoročne stabilnosti Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Na ministarskom sastanku bilo je riječi o aktivnostima na realizaciji zaključaka Samita u Parizu i regionalnih projekata iz Agende povezanosti, aktivnostima na definisanju predstojećih koraka u susret Samitu u Trstu, s akcentom na aktuelnu političku situaciju u regionu, unapređenju dobrosusjedskih odnosa i saradnje, kao i mogućnostima za dalji razvoj inicijative WB6. Razmijenjena su mišljenja o modalitetima unaprjeđenja regionalne saradnje, uticaju aktuelnih globalnih kretanja na dinamiku proširenja EU, kao i nastavku započetih aktivnosti u okviru Berlinskog procesa.


Pored Alfana i Darmanovića, na sastanku su učestvovali i ministri vanjskih poslova Albanije Ditmir Bušati, Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, Srbije Ivica Dačić, Makedonije Nikola Popovski, kao i državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Kosova Robert Prenkaj.

Na marginama sastanka, ministar Darmanović je imao bilateralne razgovore s kolegama iz susjednih država, kao i sa ministrom vanjskih poslova Italije, Anđelinom Alfanom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније