Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

26. 05. 2017. 10:46   >>  12:00 9

HERCEG NOVI

Bigović izabran, o Katiću u junu

Novi saziv lokalnog parlamenta u Herceg Novom danas je konstituisan a za predsjednika Skupštine Opštine izabran je Miloš Bigović iz Demokratskog fronta. Kandidat nove vlasti za predsjednika Opštine, Stevan Katić kazao je da će o njegovom izboru odbornici raspravljati 6. ili 7. juna.

 

Taj predlog dostavilo je 18 odbornika. Njih 19 (Demokrate, DF, Novska lista, SNP i SDP-URA )je bilo za, a 11 odbornika opozicije uzdržano.

Bigović je kazao da će dužniost vršiti odgovorno i savjesno.

On je zahvalio  svima koji su učestvovali u glasanju, jer je, kako je dodao, velika  privilegija biti izabran za predsjednika SO bez ijednog glasa protiv

"Građanima poručujem da od današnjeg dana prestaje politička nestabilnost u Herceg Novom. Postavljamo temelje razvoja, izgradnje i stabilnosti Herceg Novog. Daćemo maksimalan  doprinos da utičemo na ubrzan i sveukpuni razvoj Heceg Novog. U radu SO očekujemo veći doprinos svih, radićemo na konsenzuju svih klubova. Nastojaćemo  da odbornci budu u većoj komunikaciji sa građanima. Poteban je konsenzus svih, jer ovaj saziv Skupštine mora da pokaže da grad mora krenuti naprijed. Naš zajednički cilj je to, bez obzira na partijsku pripadnost", poručio je Bigović, prenosi Radio Jadran.

On je najavio polučasovnu pauzu za dogovor Klubova odbornika oko delegiranja članova u Odbor za izbor i imenovanja. Takođe i sjednicu kolegijuma Skupštine.

DPS: Poziv za SO suprotan zakonu

Predsjednik novskog DPS-a, Slobodan Radović Krušo je nakon prozivke kazao da je poziv za SO, koji je uputila Ljiljana Bojanić suprotan zakonu i da nema pravno desjtvo. Zato će, kako je najavio, DPS  preduzeti sve radnje kod nadležnih institucija.

"To nećemo raditi anonimno, jer nemamo razloga da se krijemo. To ćemo raditi javno. Uprkos ovoj činjenici i sasvim izvjesnim posljedicama  koje slijede, DPS će biti odgovorna opozicija u ovom parlamentu. Mi poštujemo iskazanu volju građana  Herceg Novog i izborni rezultat, za razliku od partija i stranaka koji bojkotuju rad državnog  parlamenta. DPS to neće činiti, jer smatramo da nešto tako nije u interesu grada i građana. Ali to ne znači da ćemo biti nijemi posmatrači  bilo kakvih nezakonitih radnji u ovom parlamentu. Zalagaćemo se  za vrijednosti  za koje se kao partija zalažemo i u granicama naših mogućnosti za  realizaciju našeg izbornog programa. Tako ćemo dati pun doprinos  radu SO Herceg Novi". poručio je Radović.

Skupština je prihvatila izvještaj OIK-a o rezultatima lokalnih izbora 7.maja, kojeg je saopštila predsjednica Mirjana Ivanović. Saziv lokalnog parlamenta broji 34 odbornika, a shodno rezultatima izbora, najveći broj mandata pripao je DPS-u 12, Demokratama 9, DF-u 4, Novskoj listi 3, SNP-u 2, dok su Izbor, SD, koalicija SDP-URA i Građanska lista Mišo Škobalj osvojile po mandat.

Katić: Prvo o budžetu

Kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, potvrdio je novinarima da će do 31. maja biti sazvana sjednica SO po hitnom postupku, na kojoj će biti razmatran budžet.

Sjednica na kojoj će se birati predsjednik Opštine, biće 6. ili 7. juna, kazao je Katić. Još nijesu poznati kandidati za potpredsjednike Opštine, jer, kako je kazao, SNP i Novska, kojima ta mjesta po koalicionom sporazumu pripadaju, nijesu ponudile personalna rješenja.

Komentarišući primjedbu DPS-a, da konstitutivna sjednica nije zakazana u skladu sa zakonom, kazao je da to nije neuobičajeno kada je DPS u pitanju.

“Oni će uvijek na neki način da se pozivaju na nekakvu legalnost, a znamo svi kako su oni u prethodnom periodu vodili grad i sjednice SO, kada smo imali istovremeno dva predsjednika Opštine, a skupštinske odluke stalno padale na Upravnom sudu. Za nas nema dileme, ova sjednica je zakazana apsolutno legalno, u skladu sa Statutom i Poslovnikom SO Herceg Novi”, rekao je Katić.

Konstituenti  vlasti, Demokrate, DF, Novska lista, SNP i koalicija SDP/URA, usaglasili su koalicioni sporazum i dogovorili da će mjesto predsjednika Opštine pripasti Stevanu Katiću iz Demokrata, dok će predsjednik Skupštine biti odbornik DF-a, Miloš Bigović. Mjesta za dva potpredsjednika Opštine, po koalicionom sporzaumu pripašće Novskoj listi i SNP-u.

U novom sazivu hercegnovskog parlamenta biće 34 odbornika. Najveći broj mandata pripao je Demokratskoj partiji socijalista-12, Demokratama 9, DF-u 4, Novskoj listi 3, SNP-u 2, dok su Izbor, Socijaldemokrate, koalicija SDP-URA i Građanska lista Mišo Škobalj osvojile po mandat. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније