Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

29. 05. 2017. 08:00   >>  14:11 160

DA SE UTVRDE ČINJENICE

Protestna nota zbog hapšenja Vukovića

Ministarstvo vanjskih poslova uručilo je ambasadoru Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergeju Nikolajeviču Gricaju protestnu notu zbog zadržavanja na aerodromu Domodedovo u Moskvi i deportacije poslanika DPS-a Miodraga Vukovića.

Ambasador Rusije pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova gdje su mu v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove Ivan Leković i v.d. generalnog direktora za konzularne poslove Selim Lika ukazali na neprimjereno ponašanje nadležnih ruskih organa tokom neopravdanog zadržavanja gospodina Vukovića, na kojem mu nadležni organi i službenici nijesu obezbijedili elementarne uslove, posebno imajući u vidu njegovo narušeno zdravstveno stanje.

„Ministarstvo je, takođe, ukazalo i na neprimjereno postupanja prema diplomatskom predstavniku Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federaciji kojoj, prvobitno, nije bilo dozvoljeno da stupi u kontakt sa našim poslanikom da bi, nakon dužeg insistiranja i urgencija kod nadležnih na aerodromu, uspjela da se sastane sa Vukovićem i pruži mu neophodnu pomoć“, navodi se u saopštenju MVP.

Ministarstvo vanjskih poslova, kako je saopšteno očekuje da se utvrde prave činjenice i razlozi u vezi sa ovim događajem imajući u vidu da su ovom prilikom, prekršena osnovna pravila međunarodnog prava i pravila dobre diplomatske komunikacije.

Vukovića je sinoć zadržala policija na moskovskom aerodromu Domodedovo uz obrazloženje da je u Rusiji persona non grata, a ubrzo nakon hapšenja, odlučeno je da će ga Rusija deportovati u Crnu Goru.

On je nekoliko sati proveo u prostoriji na "ničijoj teritoriji" aerodroma, u kojoj su se nalazilo više desetina ljudi u sličnoj situaciji, većinom iz arapskih država. Let iz Moskve za Tivat je tek bio jutros u sedam ujutru, pa Vuković nije mogao prije toga da napusti Rusiju.

Vuković je u Crnu Goru došao avionom Montenegro Erlajnsa.

Kako je za Radio Crne Gore potvrdio poslanik Vuković, već je rano jutros stigao u Crnu Goru. Pojasnio je da su mu ruske vlasti odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nijesu dobrodošle u Rusiju. Kaže da je to politička odluka zbog svih dešavanja u Crnoj Gori u proteklom periodu.

Kako je ranije objavljeno, uslovi u kojima je Vuković boravio u Rusiji bili su nehumani. To je stvaralo ozbiljne probleme, jer je Vukovićevo zdravstveno stanje zbog hronične bolesti narušeno.

Vukovićeva destinacija nije bila Moskva, već je bio u tranzitu i putovao je u Minsk na parlamentarni skup Centralno-evropske inicijative.

Ruski zvaničnici nijesu saopštili razloge zadržavanja jednog od najstarijih poslanika u crnogorskom parlamentu.

 

Пратите нас на

Коментари160

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније