Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan; Objavio: O. Z. ]

29. 05. 2017. 09:00 >> 08:34
5

IZBOR NOVOG LIDERA

Kongres SNP-a krajem jula

Osmi kongres Socijalističke narodne partije biće održan do kraja jula ili najkasnije početkom avgusta. Prema saznanjima dnevnog lista Dan, odluka o održavanju osmog kongresa biće donijeta na sjednici glavnog odbora koja, u skladu sa statutom stranke, treba da bude održana najkasnije do 5.juna.

Da će glavni odbor SNP-a u što skorijem periodu donijeti odluku o održavanju stranačkog kongresa najavio je i doskorašnji predsjednik partije Srđan Milić kada je prije nekoliko dana podnio ostavku na tu funkciju. Kako je naveo u saopštenju, na podnošenje ostavke se odlučio kako bi u najskorije vrijeme bila zakazana nova sjednica glavnog odbora SNP-a. Na toj sjednici, kako je saopštio, glavni odbor SNP-a treba da konstatuje njegovu ostavku i donese odgovarajuće odluke kojima treba da se definišu unutarpartijske postupke oko održavanja osmog kongresa SNP-a.

Prema statutu SNP-a, kongres je najviši organ partije. Kongres čine izabrani predstavnici opštinskih organizacija, organizacije Glavnog grada i članovi glavnog odbora koji imaju sva prava predstavnika, izuzev odlučivanja o izvještaju o njihovom radu i razrješenju. Kongres se saziva po potrebi, a najmanje jednom u četiri godine. Kongres saziva glavni odbor, predsjednik partije, ili najmanje jedna trećina opštinskih odbora.

Kada kongres saziva glavni odbor, odluku o kriterijumima, broju i načinu izbora predstavnika za kongres donosi taj partijski organ. Kada kongres saziva predsjednik partije ili najmanje jedna trećina opštinskih odbora, primjenjuju se kriterijumi i način izbora predstavnika sa prethodnog kongresa. Broj predstavnika se povećava dva puta.

U slučaju izglasavanja nepovjerenja, podnošenja ostavke predsjednika partije ili raspuštanja glavnog odbora, kongres će se održati najkasnije u roku od 60 dana od dana izglasavanja nepovjerenja, ili podnošenja ostavke predsjednika partije, odnosno od dana donošenja odluke o raspuštanju glavnog odbora definisano je statutom SNP-a

U skladu sa odredbama statuta i dosadašnjom praksom rada glavnog odbora, na početku sjednice članovi tog stranačkog tijela treba da konstatuju ostavku Srđana Milića. Nakon toga, glavni odbor će odlučiti ko će predsjedavati SNP-om u periodu do kongresa. Nakon toga, glavni odbor bi trebalo da donese odgovarajuće odluke oko otvaranja unutarpartijskog postupka kandidovanja delegata za kongres i kandidata za predsjednika partije.

Uzimajući u obzir dosadašnju praksu, unutarpartijski postupak za predlaganje kandidata za predsjednika partije i za delegate na kongresu vrlo vjerovatno će biti otvoren već na ovoj sjednici glavnog odbora, eventualno na prvoj narednoj u najkraćem mogućem roku.

Prethodni, sedmi kongres SNP-a održan je 23. novembra 2014. godine, a glavni odbor je sjednicu na kojoj je otvorena unutarpartijska procedura predlaganja kandidata održao 5. oktobra. Na prošlom kongresu SNP-a, koji je održan u Beranama, bilo je 376 delegata, plus tadašnji sastav članova glavnog odbora.

Na predstojećoj sjednici glavnog odbora SNP-a moglo bi se očekivati i pokretanje pitanja opštinskih odbora kojima je istekao mandat i donošenja odgovarajućih odluka Lider SNP-a Srđan Milić ostavku na tu funkciju podnio je nakon najnovije eskalacije neslaganja u stranci. Pojedini članovi iz nekoliko opštinskih odbora javno su ga pozvali da podnese ostavku, što je on na kraju i učinio.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније