Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

30. 05. 2017. 08:15   >>  10:39 16

TEST ZA DEMOKRATE

Moskva ruši opozicioni dogovor u Novom?

Dio Demokratskog fronta predvođen Demokratskom narodnom partijom uslovio je podršku kandidatu za predsjednika opštine Herceg Novi iz Demokrata Stevanu Katiću usvajanjem deklaracije o ukidanju sankcija Rusiji u hecegnovskom parlamentu, saopšteno je Pobjedi iz DNP- a Milana Kneževića.

 

Deklaracija o nesprovođenju, odnosno ukidanju sankcija Rusiji u opštinama u kojima je opozicija na vlasti usaglašena je u Voronežu u Rusiji tokom posjete lidera Fronta Milana Kneževića i Andrije Mandića sredinom maja, i sa njenom sadržinom su upoznati i visoki funkcioneri Jedinstvene Rusije i ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Član Predsjedništva DNP-a i najbliži saradnik Milana Kneževića, Vladislav Bojović kazao je u izjavi za Pobjedu da će ta stranka zahtijevati da predlog deklaracije mora biti uvršten u koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Herceg Novom.

“Zahtijevaćemo da ova inicijativa bude jedan od osnovnih principa prilikom formiranja vlasti u Herceg Novom. Ako su se svi politički subjekti za vrijeme izborne kampanje u Herceg Novom zalagali za najbolje odnose sa Rusijom, ukidanje sankcija i privlačenje ruskih investicija, onda predlog ove deklaracije mora biti uvršten u koalicioni sporazum kao jedan od osnovnih pravaca rukovođenja gradom. Uostalom, to su potvrdili i Novljani dajući nam podršku”,  rekao je Bojović za Pobjedu.

Knežević je potvrdio da će tražiti da ukidanje sankcija Rusiji bude dio koalicionog sporazuma u Herceg Novom i u tome ne vidi ništa sporno.

"Ne očekujem da ova inicijativa naiđe na bilo kakav otpor, posebno ne u redovima opozicije koja se barem deklarativno zalaže za ukidanje sankcija Rusiji. Zato mislim da ne samo u Herceg Novom, nego i u Budvi, Kotoru i svuda gdje opozicija ima vlast postoje realne osnov da se ona usvoji. Ne vjerujem da će kolege iz ostatka opozicije u Novom ovu inicijativu doživjeti kao bilo kakav vid uslovljavanja. Naprotiv, to je bilo u svim programima opozicije”, naveo je Knežević za Antenu M.

Vlast u Herceg Novom još nije konstituisana s obzirom na to da je 26. maja izabran samo predsjednik lokalnog parlamenta Miloš Bigović iz Pokreta za promjene. Istog dana je trebalo i da bude izabran i Stevan Katić iz Demokrata na funkciju predsjednika opštine, ali je naknadno saopšteno da je izbor čelnog čovjeka Novog pomjeren za prvu sedmicu juna, najvjerovatnije osmog juna.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, zahtjev DNP-a podržava i centrala Nove srpske demokratije tako da je izbor Katića za predsjednika opštine, ali i dogovor opozicije u tom gradu pod znakom pitanja, jer DNP i Nova imaju ukupno tri odbornika dovoljno da na duži rok blokiraju izbor čelnog čovjeka Novog.

Bojović je otišao i korak dalje najavljujući da će predlog deklaracije inicirati u svim lokalnim samoupravama gdje vrši vlast opozicija.

“Inicijativa upućena od strane rusko-srpsko-crnogorskog društva „Slovenski most“ u potpunosti korespondira sa raspoloženjem većine građana Crne Gore, i što se tiče DNP-a ne samo da je prihvatljiva, već ćemo je inicirati u svim lokalnim samoupravama, posebno gdje vršimo vlast”, rekao je Bojović.

Iz DNP-a je Pobjedi nezvanično kazano da će odnos prema deklaraciji biti test i za odnose unutar lokalne vlasti u Budvi i Herceg Novom, ali i test za Demokrate jer, kako je kazao, nepoznato je kakav je njihov stav o Rusiji.

“Ukoliko deklaracija ne bude usvojena, spremni smo da razmotrimo dalje učešće u lokalnim vlastima u Budvi, Kotoru, ali i ostalim opštinama gdje opozicija vrši vlast”,  zaključio je izvor iz DNP-a.

Pobjedi je iz Demokratskog fronta saopšteno da je tekst deklaracije uručen svim parlamentarnim partijama, kao i svim potencijalnim koalicionim partnerima u Herceg Novom.

U tekstu deklaracije navodi se, između ostalog, da su „rješenjem Vlade Crne Gore o pridruživanju sankcija EU drastično pogoršani odnosi sa najznačajnijim ekonomskim partnerom Rusijom”

Sankcije prirodno nijesu naškodile velikoj i moćnoj državi, ali su značajno naškodile ekonomiji Crne Gore, a značajno trpe naše opštine. Pozitivno rješenje o ukidanju sankcija prema Rusiji, na području pojedinih gradova, osim velike političke koristi za ukupne odnose, u duhu zajedničke istorije, imalo bi i veliki ekonomski značaj, kako za gradove donosioce odluka tako i za Crnu Goru u cjelini. U tekstu deklaracije navodi se i da bi Rusija mogla da svoje kontrasankcije, koje bi u najavi mogle biti još snažnije, ukine ili zamrzne u odnosu na one gradove koji donesu ovakvu ili sličnu deklaraciju.

Navodi se i da bi najbolje bilo da se sankcije ukinu na nivou Vlade ili parlamenta, ali kako to nije moguće u ovom trenutku pa se zbog toga pozivaju gradovi da ne budu dio tuđih antiruskih scenarija.

Usvajanje deklaracije, osim političke, ne bi proizvelo bilo kakve pravne posljedice jer je po Ustavu za takve odluke isključivo nadležna Vlada Crne Gore.

Iza teksta deklaracije stao je predsjednik rusko-srpsko-crnogorskog društva Ljubomir Radinović, biznismen iz Moskve i čovjek od povjerenja visokih ruskih zvaničnika. Član je Unije za neutralnost i deklarisani protivnik članstva Crne Gore u NATO. Radinović je tokom prošle i ove godine bio prisutan na gotovo svim sastancima koje su imali lideri Fronta u Moskvi, a njegove inicijative o opozicionom okupljanju su često citirane od visokog funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније