Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

03. 06. 2017. 09:15   >>  08:57 1

PROCES PRIDRUŽIVANJA EU

Radulović: CG da gleda svoje interese

Bez obzira što se dešava u EU, zemlje Zapadnog Balkana, a naročito Crna Gora, moraju gledati svoje interese, sprovoditi predviđene reforme i voditi pregovore na što efikasniji način, kazao je za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

 

On ocjenjuje da, ukoliko se stabilizuju ekonomske i političke prilike u Crnoj Gori, te sprovedu neophodne reforme u oblasti vladavine prava i javne administracije, postoje veoma realne šanse da se tehnički dio posla u vezi pregovora obavi do kraja 2020. godine.

Smatra da će u naredne dvije godine prioritet svih institucija i cijelog niza zemalja članica EU biti pregovori sa Velikom Britanijom, ali da to neće ugroziti proces proširenja.

“Međutim, u posljednje vrijeme čelnici EU i pojedini lideri zemalja članica su dali ohrabrujuće izjave u vezi sa pitanjima proširenja i Zapadnim Balkanom uopšte. Sa jedne strane, ovo može biti ohrabrujući signal da će u narednom periodu dodatna pažnja biti usmjerena ka Balkanu, ali može biti i samo vrsta izgovora za nedovoljno činjenje u našem regionu. Svakako da postoje i incijative koje bi održavale status kvo ili ponovo vodile ka nekoj vrsti kolektivnog učlanjenja, ali smatram da će i dalje primat imati formalna politika EU o ocjenjivanju svake zemlje pojedinačno i učlanjenju prema individualnim zaslugama”, kazao je Radulović.

One zemlje koje zaostaju u procesu će, kao i do sada, nastojati da takvom iskrivljenom logikom usporavaju Crnu Goru na individualnom putu ostvarivanja članstva u EU, smatra on.

“Zbog toga, bez obzira na to što se dešava u EU, zemlje Zapadnog Balkana, a naročito Crna Gora, moraju gledati svoje interese, sprovoditi predviđene reforme i voditi pregovore na što efikasniji način”, kaže Radulović.

Umjesto toga, prema njegovom mišljenju, pojedini lideri Zapadnog Balkana produkuju probleme i na unutrašnjem i na spoljnjem planu, a koriste takozvani zamor od proširenja kao izgovor za sve probleme u pridruživanju.

“Dakle, zamor od proširenja postoji, EU ima i svoje probleme i proces proširenja je usporen, ali to nije izgovor za kreiranje novih problema i nesprovođenje reformi kod kuće. Mi samo treba da radimo svoj posao, jer od naših reformi korist imaju naši građani prevashodno. Prvo da mi čistimo svoje dvorište, a Evropljani će svoje, pa kad oni srede svoje probleme, da ih mi čekamo u redu sa čistom situacijom u kojem nikome nećemo dati izgovor da nas ne primi po redovnoj proceduri”, zaključuje Radulović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније