Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

05. 06. 2017. 13:45 >> 13:23
12

AKO UĐU BIH I MAKEDONIJA

Radić: Srbija da preispita neutralnost

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je danas da će Vlada Srbije morati da razmisli o vojnoj neutralnosti, ukoliko ubrzo nakon Crne Gore u NATO uđu i Makedonija i Bosna i Hercegovina.


Radić je agenciji Beta rekao da bi trebalo imati u vidu da dio srpskog naroda živi u Crnoj Gori koja danas i formalno postaje članica NATO saveza, a da je slična situacija i u zemljama okruženja koje imaju iste aspiracije.

Prema Radićevim riječima, slična situacija će biti i sa Bosnom i Hercegovinom, koja bi kratkoročno gledajući mogla da postane dio te vojne alijanse, ali i Makedonijom.

"Ima nagovještaja da će se isto desiti i sa Makedonijom, kako bi se stabilizovala situacija i premostile tenzije oko granice sa Grčkom", rekao je Radić i dodao da bi u takvoj situaciji dio srpskog etnosa bio u NATO.

Srbija bi tada, kako je ocijenio, bila u potpunom okruženju, što bi nametnulo potrebu da se ozbiljno preispita njen stav da bude vojno neutralna zemlja.

"Bile bi nam potrebne ozbiljnije procjene šta činiti dalje, kako da zemlja funkioniše unutar jednog saveza da li da ostane u poziciji vojne neutralnosti. U očima proruskih snaga, Srbija bi bila mostobran, ali koliko bi to izazvalo problema i političkih poteškoća je sada na Vladi koja mora da ocijeni šta je u našem interesu činiti", rekao je Radić.

Podsjećamo, Crna Gora će danas i formalno postati 29. članica NATO-a, na ceremoniji u Vašingtonu kojoj će prisustvovati generalni sekretar Aljanse Jens Stoltenberg, premijer Duško Marković i ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. 

Crnogorska zastava će 7. juna biti podignuta ispred sjedišta Alijanse u Briselu.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније