Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Mina [ Objavila R.B. ]

08. 06. 2017. 17:40 >> 22:13
6

UZ TORTU I ŠAMPANJAC

Najvažniji događaj nakon 21.5.2006.

Vlada je danas započela sjednicu analizom velikog uspjeha, ulaska Crne Gore u NATO. Povodom ulaska u Alijansu, članovi kabineta premijera Markovića poslužili su s tortom i nazdravili šampanjcem.

Kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, današnja sjednica počela je usmenom informacijom premijera Duška Markovića o okončanju procesa učlanjenja Crne Gore u NATO.

„I jednoglasnom ocjenom više članova Vlade tokom diskusije na ovu temu da je riječ o istorijskom uspjehu i najvažnijem političkom događaju u novijoj istoriji Crne Gore nakon obnove naše državne nezavisnosti“, kaže se u saopštenju.

Marković je rekao da članstvo u NATO-u predstavlja rezultat temeljnog i posvećenog rada na reformama još od 2006. godine, i ocijenio da će buduće generacije osjetiti dobrobit tog istorijskog događaja.

„Ovo je najdirektnija, najkonkretnija zaštita suvereniteta i našeg državnog opstanka, i nova prilika za dalja dostignuća. Ta dalja dostignuća moraju biti usmjerena prije svega na poboljšanje kvaliteta života u našoj zemlji i na ekonomskom rastu“, kazao je Marković.

Taj prioritet, kako je naveo, mora biti obaveza svakog zaposlenog u državnoj administraciji, „a prije svega Vlade koja će morati da taj nesporni admininstrativni i državni potencijal usmjeri ka tom cilju“.

Govoreći o samom činu učlanjenja i o sastanku sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Majkom Pensom, Marković je rekao da pozitivna atmosfera partnerstva i iskrene radosti zbog crnogorskog uspješnog procesa evroatlantskih integracija predstavlja dodatno priznanje za Crnu Goru.

„Vjerujem, i mislim da ćete sve vi složiti sa mnom, da je ovo prilika da osnažimo proces integracije u Evropsku uniju. Moramo se svi posvetiti tom cilju, jer se našim članstvom u EU ostvaruje sveukupna vizija i strateško opredjeljenje Crne Gore što će nesumnjivo ubrzati naš sveukupan razvoj koji se prije svega odnosi na ekonomiju“, kazao je Marković.

On je izrazio uvjerenje da je pozicija Crne Gore dragocjena i važna za stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Tokom diskusije, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ocijenio je da sada kompletna politička i državna struktura treba da se prilagodi novoj realnosti.

„Mi smo od podnedjeljka druga zemlja. Postali smo dio saveza u kojem živi skoro milijarda stanovnika. Ovo je prvi put da je Crna Gora u svojoj istoroji preduzla odlučan iskorak na Zapad“, rekao je Darmanović.

On je dodao da je Crna Gora, s obzirom na činjenicu da je integracioni proces okončala sama, prošla mnogo teži put nego države koje su ulazile u NATO u grupama.

Ministar odbrane Predrag Bošković naglasio je posebnu ulogu Vojske Crne Gore tokom integracionog procesa.

„Njeno Partnerstvo za mir koje je NATO inciirao 2006. godine i prije svega učešće naših vojnika u mirovnim misijama dali su jedan dodatni stimulans da ovaj proces ide brže nego kod nekih zemalja u okruženju“, kazao je Bošković.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović, koji je govorio kao predstavnik Bošnjačke stranke, rekao je da Crna Gora danas šalje poruku i onima koji su bili protiv članstva u NATO-u da su izgubili još jednu bitku.

„Danas vidimo da je 21. maj 2006. bio dobar izbor“, rekao je Husović pri čemu je, kao čelnik jedne od stranaka koje okupljaju manjinske narode, odao posebno priznanje Demokratskoj partiji socijalista i njenom predsjedniku i prethodnom premijeru Milu Đukanoviću.

„Da nije bilio Đukanovića, ne bismo mi pričali danas na ovu temu“, rekao je Husović.

On je zahvalio i Markoviću na, kako je naveo, predstavljanju Vlade.

„Hvala Vam što se u ovoj Vladi ponašate kao nestranačka ličnost, a ne kao potpredsjednik DPS-a. Zato je ova vlada uspjeh svih nas“, rekao je Husović.

On je dodao da će ova Vlada uvesti Crnu Goru u EU, ali da se BS zalaže za proširenje vladajuće koalicije, i da je u tom smislu spremna da širi koaliciju i da ponudi svoja mjesta u njoj.

„Ali smo isto tako spremni da radimo i da se trudimo da ne bude vanrednih ni prijevremenih izbora do kraja mandata. Isto tako smo spremni više nego ikad na nove izbore. Mislim da smo jači nego ikad i da ova vladajuća koalicija može da osvoji samo veći broj manadta nego što smo do danas imali“, kazao je Husović.

Ministarka Marija Vučiniović je rekla da se Hrvatska građanska inicijativa nikada nije dvoumila u vezi sa Crnom Gorom.

„Kao što smo onda mislili da treba da bude samostalna tako i danas mislimo da treba da bude u NATO-u. Posnosni smo što smo dio tima koji je doprinio da Crna Gora bude članica“, rekla je Vučinovć.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka ocijenio je da ovaj trenutak predstavlja „pobjedu nad pobjedama“, dok je ministar prosvjete Damir Šehović rekao da 5. jun 2017. smatra najznačajnijim datumom u novijoj istoriji Crne Gore nakon 21. maja 2006.

„Mi smo poslali jasnu poruku svima 21. maja da smo nezavisna, građanska, antifašistička i multietnička Crna Gora nema alternativu. Samo 11 godina kasnije, 5. juna 2017. smo i formalno postali članica Sjevernoatlantske alijanse čime smo stavili pečat upravo na takvu Crnu Goru“, rekao je Šehović, koji je govorio kao predstavnik Socijaldemokrata.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je da se dan ulaska Crne Gore u NATO može mjeriti sa nekim od najvećih datuma naše istorije poput Berlinskog kongresa.

„Za razliku od dijela naše javnosti, svjestan sam koliki smo trag ostavili 5. juna. Vrijeme je majstorsko rešeto. Siguran sam da če za pet ili deset godina biti jasno svima kakav je grandiozan 5. jun“, rekao je Pažin.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je na kraju tog dijela sjednice, čestitajući građanima Crne Gore članstvo u NATO-u, izrazio zahvalnost prethodnom premijeru Milu Đukanoviću na viziji.

On je ocijenio da „danas imamo državu sa neviđenom perspektivom i velikim šansama da budemo zemlja uređenog i nekompromitovanog političkog sistema, da ekonomski rast bude naše najveće dostignuće, a da će nam razlike budu podsticaj da nalazimo nove oblike suživota“.

„Ovo nije uspjeh koji treba da nas gurne u zonu sebičnosti i zanosa nego nam treba političko širenje“, poručio je Marković, dodajući da se zalaže za objedinjavanje političkih potencijala jer, kako je naveo, diobe sputavaju društvo da postiže ciljeve.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније