Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

14. 06. 2017. 08:48   >>  08:20 7

IZBORI U HN

Demokrate potrošile najviše, DPS duplo manje

Demokratska Crna Gora potrošila je najviše novca na kampanju za lokalne izbore u Herceg Novom, a potom, duplo manje od njih, partije koje su do tada bile na vlasti - Demokratska partija socijalista i Izbor.

 

To pokazuju izvještaji o troškovima kampanje za osam od 12 učesnika izbora dostupnih  na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Demokrate su 7. maja dobile devet mandata i preuzele vlast a na kampanju su potrošili oko 44.680 eura.

Trećina troškova otišla je na čokoladice, sadnice sa saksijama, flaše vina i drugi reklamni materijal. Gotovo isto toliko otišlo je na medijsko predstavljanje, a Demokrate  su jedina lista koja je prijavila troškove kampanje na Fejsbuku koji su iznosili 1.245 eura, pišu Vijesti.

Demokrate su iz sopstvenih sredstava uzeli 10.000, a od donacija za izbore su prikupili 5.875 eura.

Izbor je sa devet mandata pao na jedan, a  potrošio je 25.110 eura.

Na reklamni materijal otišlo je malo više od 13.000 eura. Na skupove je potrošeno nepunih 4.400 eura, od čega najviše na usluge keteringa - 2.800 eura.  Među režijskim troškovima Izbora našao se i zakup bicikala.

DPS, koji je pao za jedan mandat u odnosu na prošli saziv, na 12, potrošio je za izbore nepunih 22.000 eura.

Malo više od pola troškova otišlo je na reklamni materijal.

DPS je prijavio da je od donacija dobio 14.980 eura, iz budžeta su prijavili gotovo 9.000 eura a u izvještaju piše da je tada uzeo pozajmicu od 9.882 eura, koja je vraćena.

Demokratski front, koji je dobio četiri mandata, na izbore je potrošio 18.050 eura.

Polovina novca otišla je na reklamni materijal, a DF je, takođe, angažovao aktiviste koji su dobijali po 20 eura. Imali su samo jednu donaciju od 300 eura.

Socijaldemokrate, koje su dobile mandat, potrošile su nepunih 7.160 eura.

Oni su od donacija prijavili 6.000 eura.

Na zakup bilborda partija je potrošila 3.524 eura.

SD su na upaljače i olovke sa logom partije potrošili 300 eura.

Novska lista, koja je osigurala tri mandata, prijavila je troškove kampanje od 5.960 eura. Ona je kompletan novac imala od novca iz budžeta (2.618) i donacija (3.500). Na angažovanje 56 predstavnika liste otišlo je 1.120 eura.

Crnogorska je potrošila 4.260 eura, ali nije uspjela da osigura mandat. Za potrebe kampanje uzela je pozajmice od 3.767 eura a aktivistima partije je davala  25 i 50 eura. Građanska lista za Herceg Novi, prema izvještaju, nije dobila novac iz budžeta ali nije imala ni troškova za kampanju. Međutim, imali su 6.500 eura od donacija, od čega je 5.000 uplatila kompanija No-Mi a ostalih 1.500 Grbo MNM. Ova lista nije osigurala mandat.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније