Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina;Objavio: B.V. ]

16. 06. 2017. 12:39 >> 12:12
4

PEJOVIĆ SAOPŠTIO

Razvoj infrastrukture prioritet pristupanja

Podrška Evropske unije (EU) koja je usmjerena na različite oblasti infrastrukturnog razvoja, ukazuje da to postaje prioritet u različitim oblastima tokom procesa pristupanja EU, rekao je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

 

Upravni odbor Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (ZIO) potvrdio je dodjelu 16,4 miliona eura Crnoj Gori za pripremu i sprovođenje infrastrukturnih projekata.

Kako je saopštio Pejović, EU je Crnoj Gori dodijelila dva miliona eura za pripremu glavnih projekata i nadzor radova za rekonstrukciju klizišta Ratac i signalizaciju u stanicama na sjevernom dijelu pruge Bar-Vrbnica.

„Dodatnih 5,4 miliona eura opredijeljeno je za izradu idejnog projekta i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za dvije dionice autoputa Bar – Boljare čija izgradnja se nadovezuje na prioritetnu dionicu čija je izgradnja u toku. Radi se o dionicama Smokovac-Tološi-Farmaci i Mateševo-Andrijevica“, rekao je Pejović u intervjuu za agenciju MINA.

On je dodao da je Crnoj Gori, pored tih projekata, dodijeljeno i devet miliona eura za finansiranje izvođenja radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

„Radi se o prioritetnom projektu iz oblasti životne sredine čijim će sprovođenjem biti dugoročno i održivo riješen problem prečišćavanja otpadnih voda u Glavnom gradu. Projekat se sprovodi u saradnji s Njemačkom razvojnom bankom, a ukupna investicija iznosi 50 miliona eura“, pojasnio je Pejović.

Prema njegovim riječima, činjenica da je podrška EU usmjerena na različite oblasti infrastrukturnog razvoja ukazuje da su potrebe Crne Gore velike, ali i da razvoj infrastrukture postaje prioritet u različitim oblastima tokom procesa pristupanja EU.

„Krenuli smo i sa značajnijim investicijama u oblasti životne sredine što je uslov za uspjeh u pregovaranju poglavlja 27 Životna sredina“, kazao je Pejović.

Na pitanje koliki je značaj Berlinskog procesa u okviru kojeg su odobrena ova sredstva za pristupanje Crne Gore i regiona EU, Pejović je saopštio da je Berlinski proces, kao politička platforma za jačanje saradnje u regionu uz podršku EU, veoma značajna potvrda evropske perspektive Zapadnog Balkana.

„Taj proces pokrenut je upravo primjerom intenziviranog razvoja ekonomija Istočne Evrope, gdje je potvrđeno da je dobra infrastrukturna povezanost jedan od osnovnih preduslova za dinamičniji ekonomski rast i razvoj, posebno manjih država kakva je Crna Gora“, objasnio je Pejović.

S druge strane, kako je rekao, unapređenje infrastrukturne povezanosti je dugotrajan i skup proces, čije okončanje bez podrške EU i ostalih međunarodnih partnera nije izvjesno u skoroj budućnosti.

Pejović je ukazao da je EU, svjesna ograničenja i umanjenih mogućnosti država regiona da samostalno investiraju u razvoj infrastrukture na regionalnom nivou, u okviru nove finansijske perspektive kroz 2014-2020 u sklopu Berlinskog procesa namijenila gotovo milijardu eura za bespovratnu podršku infrastrukturnim projektima koji doprinose boljoj povezanosti regiona.

„Pored unapređene saradnje na političkom nivou, ova sredstva i projekti koje dobijamo su dodatna potvrda značaja Berlinskog procesa“, dodao je Pejović.

Upitan koliko sredstava je Crna Gora dosad povukla iz ZIO i za što su ona iskorištena, Pejović je ukazao da Crna Gora, kao i ostale države regiona, koristi ZIO od njegovog osnivanja, 2009. godine.

„Budući da je EU tokom prvih pet godina kroz ovaj instrument bila usmjerena samo na podršku pripremi projektne dokumentacije, Crnoj Gori su tokom prvih 16 poziva odobrena 32 nacionalna projekta ukupne vrijednosti 31,8 miliona eura“, naveo je Pejović.

On je rekao da je novac raspoređen na šest projekta su iz oblasti energetike, deset iz oblasti saobraćaja, 15 iz oblasti životne sredine i jedan projekat iz sektora društvenih djelatnosti.

Sprovođenje tih projekata je, kako je ocijenio Pejović, značajno doprinijelo pripremi projektne dokumentacije za važne infrastrukturne projekte u tim oblastima.

On je ukazao da je EU, pokretanjem Berlinskog procesa, odlučila da značajna sredstva usmjeri na podršku sprovođenju infrastrukturnih projekata kroz ZIO.

Pejović je saopštio da je Crnoj Gori dosad, ne računajući posljednja sredstva dodijeljena u četvrtak, odobrena podrška za dva velika infrastrukturna projekta ukupnog iznosa 45 miliona eura.

„U pitanju su Interkonekcija prenosnih sistema Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine 400kV dalekovodom, čija je ukupna vrijednost 127 miliona eura, od čega grant EU iznosi 25 miliona eura, i projekt signalizacije i rekonstrukcije mostova na željezničkoj pruzi Bar-Vrbnica, ukupne vrijednosti 40 miliona eura od čega grant EU iznosi 20 miliona eura“, rekao je Pejović.

On je saopštio da je u narednom periodu potrebno usmjeriti posebnu pažnju na pripremu novih projekata, kako bi se osigurala dalja dostupnost izvori bespovratnih sredstava EU.

„Takođe je važno nastaviti s jačanjem kapaciteta za pisanje projektnih prijava i unapređenjem saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama“, dodao je Pejović.

Kako je kazao, Crna Gora će sinergijskim djelovanjem ta tri elementa biti u mogućnosti da stvori solidnu bazu projekata za koje bi u narednom periodu mogli tražiti podršku EU.

„Dodatna potvrda strategijskog pristupa Vlade ovim pripremama ogleda se i u radu Nacionalne investicione komisije kojom predsjedava predsjednik Vlade i u činjenici da je u toku utvrđivanje liste prioritetnih infrastrukturnih projekata na čijem sprovođenju ćemo posvećeno raditi u narednom periodu“, naveo je Pejović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније