Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 06. 2013. 17:14 >> 17:21
7

DRŽAVA ZATAJILA

Dedović: Neubjedljiva promocija NATO-a

Dosadašnji odnos države prema članstvu u NATO što prije je potrebno iz korjena promijeniti, ukoliko je to i dalje njen spoljnopolitički prioritet, smatra izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, navodeći da je neophodno unaprijediti komunikaciju sa građanima po tom pitanju.

On je kazao da je članstvo u NATO najvažnije pitanje koje će odrediti budućnost Crne Gore u svim ostalim oblastima, navodeći da je odluka o pristupanju tom Savezu potpuno opravdana, čak i nužna, „imajući u vidu da je Alijansa u ovom momentu jedino i najbolje rješenje trajnog mira i sigurnosti na ovim prostorima“.

Prema riiječima Dedovića, iako je, sa svih adresa u državi, ta odluka saopštena prije sedam godina, taj period su obilježile samo kvalitetne reforme u oblasti odbrane i bezbjednosti i unaprjeđenje diplomatskih odnosa sa budućim partnerima.

„Aktivnosti na unutrašnjem planu, pogotovu u dijelu komunikacije sa građanima su iz početne konfuzije, nesnalaženja i bjesomučnog trošenja javnog novca svedene na minimum, ukoliko uopšte i postoje“, smatra on.

Dedović je rekao da periodična ažuriranja dokumenata, strategija i planova, taktičke i personalne promjene, sporadične izjave o važnosti integracionih procesa i riješenosti države da do kraja sprovede započete reforme nijesu ni malo ubjedljive.

„Ne samo za zemlje partnere koji prate, analiziraju i u diplomatskom maniru saopštavaju svoju zabrinutost onim što se zapravo radi po ovom pitanju. U ALFA Centru posebnu pažnju usmjeravamo na stavove, očekivanja, nadae i strahove građana“, naveo je on.

Dedović je kazao da je nesumnjivo u početku veliki broj građana veoma jasno i nedvosmisleno dao punu podrsku crnogorskom evroatlantskom cilju, ali da je siguran da je jedan od uzroka pada podrške nejasan i konfuzan odnos političke elite prema NATO-u.

„Ukoliko je članstvo u NATO i dalje naš spoljnopolitički prioritet, već danas je potrebno iz korjena promijeniti dosadašnji odnos prema ovom pitanju“, smatra on.

Dedović je kazao da prema procjenama Alfa Centra, oko 21 odsto građana svoj pozitivan stav prema NATO članstvu formira isključivo slušajuci medijske nastupe i stavove svojih omiljenih političara i dužnosnika.

Dedović smatra da slobodni crnogorski građani imaju i pravo i obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da generacijama koje će živjeti na ovom prostoru kreiraju miran i stabilan ambijent za život.

„Pozivamo Vladu da zauzme svoju poziciju u lokomotivi ovog voza koji je krenuo i sve nas doveze u mirnu NATO stanicu. Put neće biti nimalo jednostavan, ali se putovati mora“, zaključio je on.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније