Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: O.Z. ]

19. 06. 2017. 08:10   >>  07:45 26

AMERIČKA SENATORKA

Rusija nastavlja da provocira CG

Senatorka američkog Kongresa Suzan Kolins iz redova republikanaca kazala je da je uznemirena zbog ruske reakcije na najnoviju članicu NATO-a Crnu Goru i da nastavljaju provokacije prema ovoj maloj balkanskoj državi, pišu Dnevne novine.

Kolins, koja je članica Odbora za odbranu američkog kongresa, je govoreći na pododboru ovog tijela podsjetila da je Crna Gora zemlja koja je vojno najbliža saveznoj američkoj državi Mejn.

Govoreći na raspravi pododbora, Kolins je kazala ministru odbrane Džejmsu Matisu da je zabrinuta po pitanju ruskih izjava koje upućuju na moguće “odmazde” prema Crnoj Gori.

“To je zaista provokativan jezik i samo želim da vas ohrabrim da pošaljete prave signale našim NATO saveznicima”, kazala je ona.

Podsjetimo, Crna Gora je u posljednje vrijeme česta tema u američkom Kongresu.

Novinari uglednog američkog časopisa Wall Street Journal Džulijan Barms i Dru Hinshau istraživali su u svom tekstu potencijalnu umiješanost bivšeg CIA operativca Josipa Asada u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori za vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra.

U članku objavljenom na sajtu cetusnews.com, autori navode da američki Kongres istražuje zašto je bivši CIA operativac bio u Crnoj Gori prošle jeseni kada su vlasti u toj zemlji raskrinkale navodni pokušaj državnog udara.

Bivši oficir CIA Josip Asad boravio je u Crnoj Gori prošlog oktobra, nekoliko dana prije paramentarnih izbora u toj zemlji koja je predmet tenzija između Zapada i Rusije, navodi se u tekstu WSJ.

“Zašto je gospodin Asad u fokusu špijunaže u Crnoj Gori, sada je pitanje u Vašingtonu. Ovo je znak da špijunske igre između Istoka i Zapada opet žive u Evropi. Sadašnji i bivši SAD i ruski zvaničnici priznaju privatno da njihovi operativci rade na Balkanu i u Crnoj Gori”, dodaju autori.

Prema njihovoj konstataciji, problemi u Crnoj Gori počeli su da se razvijaju kada je NATO savez rekao da će priznati zemlju, što je predstavljalo neuspjeh u naporima Moskve da blokira dalje širenje Alijanse. Moskva se, kako dodaju, odmah usprotivila tome, a zapadni zvaničnici ocijenili su da je Rusija tada počela kampanju kako bi se zaustavio ulazak zemlje u NATO.

“Američki i crnogorski zvaničnici tvrde da je kampanja kulminirala pokušajem državnog udara u Crnoj Gori iza kojeg stoji Rusija, a koji je spriječen u posljednjem trenutku. Opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je državni udar izmišljen kako bi vladajuća partija privukla više glasača”, navode autori u tekstu.

Zvaničnici Kongresa, navode novinari Wall Street Journala, žele da saznaju da li je Asad, namjerno ili nenamjerno, bio uvučen u navodni ruski državni udar. Rusija, ipak, odbija da prizna ikakvu umiješanost u pokušaj puča.

“Crnogorski zvaničnici kažu da istražuju da li je gospodin Asad bio angažovan kako bi pomogao navodnim počiniocima. Tužioci su za pokušaj državnog udara optužili 14 osoba među kojima su srpski nacionalisti. U optužnici koja je nedavno potvrđena navodi se da su optuženi planirali da svrgnu Vladu Crne Gore, vjerovatno ubiju njenog premijera i instaliraju proruski režim. Asad nije optužen za to, ali mogao bi biti imenovan kao potencijalni pomagač, angažovan da pomogne počionicima da pobjegnu iz zemlje”, piše u tekstu.

Ponosna na vojnu saradnju

“Nacionala garda Maine ima dugogodišnje državno partnerstvo sa Crnom Gorom, a zapravo joj je pomogla da se spremi za učlanjenje u NATO i to je nešto na šta sam jako ponosna”, kazala je Kolins, koja je senatorka iz države Mejn.

Gardijske jedinice Mejn su u partnerstvu sa Crnom Gorom od 2006. godine.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније