Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

20. 06. 2017. 18:40 >> 20:22
2

DANAS U LUKSEMBURGU

Otvorena dva, zatvoreno jedno poglavlje

Na Međuvladinoj konferenciji danas u Luksemburgu, Crna Gora je otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, Poglavlje 1 – Slobodno kretanje roba i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, i privremeno zatvorila poglavlje 30 – Vanjski odnosi.

Zajednički je ocijenjeno da, ispunjavanjem završnih mjerila i zatvaranjem poglavlja iz oblasti vanjskih odnosa, Crna Gora otpočinje novu fazu pregovaračkog procesa.

"Pohvaljena je istrajnost proevropske politike i kontinuitet reformi, usljed čega je Crna Gora, nakon pet godina pregovaračkog procesa, otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja u kojima se vode pregovori i privremeno zatvorila tri", navodi se u saopštenju.

U obraćanju predstavnicima država članica i Evropske komisije, šef crnogorske delegacije, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, naglasio je da današnje zatvaranje Poglavlja 30 – Vanjski odnosi predstavlja značajnu prekretnicu u pregovaračkom procesu.

“Nakon dvije godine uspješnog rada, u potpunosti smo uskladili svoju trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije, čime smo zavrijedili zatvaranje ovog značajnog poglavlja i ulazak u novu fazu pregovaračkog procesa. Ovo praktično znači da je Crna Gora, kada je riječ o pravilima i procedurama koje važe u oblasti međunarodne trgovine, razvojne politike i humanitarne pomoći, već gotovo postala dio Evropske unije ”, naveo je Pejović.

Naglašavajući značaj pregovaračkog procesa u Poglavlju 1 – Slobodno kretanje roba, Pejović je ukazao da će reforme u ovoj oblasti pripremiti crnogorske kompanije za ravnopravno učešće na zajedničkom evropskom tržištu od pola milijarde stanovnika.

“S druge strane, usvajanje evropskih pravila u oblasti regionalne politike i upravljanja strukturnim fondovima, u okviru Poglavlja 22, razviće našu sposobnost da kao buduća članica EU uspješno iskoristimo evropske fondove za bolji život naših građana i nakon članstva u EU,” rekao je crnogorski ministar.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka evropskih poslova Malte Elena Dali pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi i ispunjavanju uslova za članstvo u Uniji. Ocijenila je da je ovaj značajan uspjeh Crne Gore signal čitavom regionu Zapadnog Balkana da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata.

Predstavnik Evropske komisije, generalni direktor za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson pohvalio je napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava i pozvao na nastavak dobre dinamike reformskih procesa na planu evropskih integracija. Pozdravio je konstuktivnu ulogu Crne Gore u oblasti regionalne saradnji i podršku koju Crna Gora pruža ostalim zemljama regiona u procesu pridruživanja EU.  

Osmi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje održan je ranije danas u Luksemburgu, kojim je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. Delegaciju EU je, u ime visoke predstavnice EU Federike Mogerini, predvodila ministarka za evropska pitanja Malte Elena Dali, dok je u ime Evropske komisije sastanak vodio generalni direktor za susjedstvo i politiku proširenja u EK Kristijan Danijelson.

Zaključci Savjeta

Sastanak Savjeta za stabilizaciju i priduživanje bio je blagovremena prilika za pregled napretka Crne Gore u njenim pripremama za pristupanje i za razmatranje prioriteta za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se u zajedničkom saopštenju sa sastanka.

"Savjet ohrabruje Crnu Goru da nastavi s radom na ispunjavanju svih mjerila i da se i dalje fokusira na temeljne elemente pristupnog procesa: vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave. On pozdravlja uključivanje predstavnika civilnog društva u pripreme za pristupanje EU i odgovarajućih reformi, i podstiče Crnu Goru da nastavi da unaprjeđuje mehanizme konsultacija s civilnim društvom", navodi se u saopštenju.

Što se tiče kopenhaških političkih kriterijuma, Savjet je ispratio je parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji su održani 16. oktobra prošle godine "prema značajno revidiranom pravnom okviru i na, uopšteno govoreći, inkluzivniji i transparentniji način".

"Imajući u vidu bojkot rada parlamenta od strane opozicije koji i dalje traje, Savjet za stabilizaciju i pridruživanje je ohrabrio sve relevantne aktere da vrate političku diskusiju u demokratske institucije, naročito u Skupštinu, gdje joj je i mjesto. Savjet je ispratio istrage i pravne postupke koji su u toku, a koji su pokrenuti u vezi događaja na sami dan izbora i uoči izbora", konstatuje se u saopštenju.

Takođe se navodi da je Savjet pozdravio kontinuirano sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

"Podsjetio je na činjenicu da je i dalje od suštinskog značaja za cjelokupni pregovarački proces da se u sklopu sistema vladavine prava ostvare konkretniji rezultati i da se uspostavi ojačan i održivi bilans ostvarenih rezultata, naročito rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući djelotvorne istrage, postupke krivičnog gonjenja i konačne presude. S tim u vezi, Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozitivno je ocijenio značajan napredak ostvaren u reformi zakonodavstva i jačanju institucija i prepoznao je napredak ostvaren u uspostavljanju početnog bilansa rezultata ostvarenih u suzbijanju slučajeva korupcije na visokom nivou i određenih oblika organizovanog kriminala. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje konstatovao je da je bilans ostvarenih rezultata i dalje ograničen u određenim oblastima sprečavanja korupcije, privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene vršenjem krivičnih djela, trgovine ljudima i pranja novca. Ovo važi i za nasilje nad novinarima".

Kada je riječ o političkim kriterijumima, Savjet je podsjetio na važnost slobode medija i ohrabrio nadležne organe da intenziviraju svoje napore na stvaranju ambijenta pogodnog za istraživačko novinarstvo i slobodu medija uopšte. Ponovo su naglasili važnost rješavanja preostalih pitanja vezanih za kapacitete u državnoj upravi Crne Gore, u cilju buduće djelotvorne primjene i sprovođenja pravne tekovine.

"Savjet je pohvalio Crnu Goru za njenu kontinuiranu posvećenost regionalnoj saradnji i njenu konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti. On je pozdravio aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama u Jugoistočnoj Evropi i dobre susjedske i bilateralne odnose koje održava s drugim državama kandidatima i državama članicama EU. Savjet je pozdravio kontinuitet sastanaka u formatu zajedničkih odbora koji je uspostavljen u okviru bilateralnih sporazuma u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Savjet za stabilizaciju i priduživanje je snažno pohvalio Crnu Goru za njenu dosljednu saradnju s EU po pitanjima vanjske politike, a naročito njenu punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

"Savjet je primio k znanju skorašnje dovršenje velikog koraka ka daljoj evroatlantskoj integraciji, kao priznanje reformskih napora države, naročito u oblasti vladavine prava".

Kada su u pitanju ekonomski kriterijumi, Savjet je pozdravio podnošenje trećeg Programa ekonomskih reformi od strane Crne Gore u januaru 2017. Savjet je pozvao Crnu Goru da osigura pažljivo i blagovremeno praćenje smjernica politike datih u zajedničkim zaključcima Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske koje su usvojene 23. maja.

"Savjet je ohrabrio Crnu Goru da napravi dodatne napore da osigura fiskalnu održivost, kontroliše javni dug, unaprijedi poslovni ambijent i diversifikuje svoju ekonomiju. Savjet je napomenuo da će se nacrt srednjoročnog paketa fiskalne konsolidacije, koji je predstavljen početkom juna, na sveobuhvatniji način uhvatiti u koštac s problemom, te da je njega sada neophodno odobriti i sprovesti kako bi se postigla fiskalna održivost", navodi se u saopštenju.

Savjet za stabilizaciju i priduživanje je ispitao stanje bilateralnih odnosa u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Pozdravio je pozitivan bilans ostvarenih rezultata Crne Gore u ispunjavanju svojih obaveza u okviru Sporazuma od njegovog stupanja na snagu 1. maja 2010, uključujući njegove odredbe koje se odnose na trgovinu, ohrabrujući pritom Crnu Goru da ojača svoje napore na osiguranju pune usklađenosti s odredbama o državnoj pomoći", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније