Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me

22. 06. 2017. 07:36 >> 07:09
15

KATNIĆ PORUČIO

I dalje specijalni rat protiv mene

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ocijenio je, u intervjuu za RTCG, da se protiv njega i tužilaštva i dalje vodi specijalni rat.

 

"Sad ovaj novi oblik specijalnog rata ima više dimenzija. Jedan pojavni oblik je da se SDT prikaže da nema jednak pristup prema svima, već da je selektivno, što nije tačno. Drugi oblik je da specijalni tužilac zbog svoje prošlosti ne može obavljati tu funkciju, što nije tačno", poručio je Katnić.

On je dodao kako je jasno je da je u sve uključen strani element, koje je označio kao nacionalističke krugove iz Rusije, koje je predstavljao optuženi ruski državljanin Eduard Šišmakov.

"Cilj specijalnog rata je pokušaj da vas skrenu sa glavnog kolosjeka, odnosno mene kao glavnog specijalnog tužioca sa glavnog kolosjeka", rekao je Katnić sinoć gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

Katnić je ponovio da je sud utvrdio da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni za pokušaj terorističkih napada na dan izbora 16. oktobra, počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

"Ne radi se o kontradiktornom postupku, dokazi koje smo prezentovali se ne dovode u kontradiktorni odnos sa drugim dokazima", kazao je Katnić i dodao da su svi dokazi pribavljeni na zakonit način.

SDT je rekao da posjeduju određene iskaze srpske BIA koji se mogu koristiti u sudskom postupku. On je ponovio da tužilaštvo ima neoborive dokaze za osudu optuženih u slučaju "državni udar".

Tužilaštvo je provjeravalo kroz materijalne dokaze iskaze svjedoka saradnika i oni su potvrđeni, kazao je Katnić.

On je ocijenio da se dešava da svjedoci saradnici opovrgnu svoje iskaze i da bi se, teorijski, potpisani sporazumi o priznjanju krivice mogli poništiti.

"Mi znamo da do toga neće doći jer postoje apsolutni dokazi koji potvrđuju njihovo priznanje", kazao je Katnić.

On je ponovio da postoji osnovana sumnja da je poslanik Nebojša Medojević počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Katnić je rekao da će Medojević biti saslušan ako mu bude skinut imunitet, kao i da "postoje elementi koji ukazuju da je pritvor potreban".

Lider PzP-a, kako je naveo SDT, i dalje ima načina da utiče na svjedoke.

"Napomenuću da su čelnici DF-a, na pres konferenciji, pozvali sve koji budu pozvani od SDT-a da daju izjavu u svojstvu građanina ili svjedoka da se jave njima. To nije zapamćeno u istoriji, da se građani javljaju političkoj organizaciji ili stranci među kojima se nalaze članovi ili predstvanici osumnjičeni za teška krivična djela, da oni u suštini pripremaju svjedoka odnosno građanina", naveo je Katnić.

Komentarišući mogućnost da vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, izda upustvo da se Medojević ne pritvori, Katnić je rekao da je SDT dužan da poštuje takvu odluku.

On je odbacio medijske spekulacije da nije u dobrim odnosima sa VDT-om Ivicom Stankovićem.

"Nema ništa od toga. Sa Stankovićem sam u prijateljskim odnosima što vam i on može potvrditi", rekao je specijalni državni tužilac.

Predmet Telekom se, kao i svaki drugi, radi bez ikakvog izuzetka, ocijenio je Katnić.

Dokazi o toj aferi se nalaze na Kipru, Mađarskoj i sa SAD više u vezi tog slučaja više nemamo ništa", rekao je SDT. On je odbacio optužbe da postoji selektivnost u istrazi tih slučajeva.

I protiv Svetozara i Miloša Marovića se vodi finansijska istraga, naveo je Katnić.

Tužilaštvo, kako je naveo, ne može da zaustavi pravni promet i aktivnosti sa imovinom optuženih lica, za koje nema dokaze da je stečena krivičnim djelom.

"Ako se kod Svetozara ili Miloša Marovića nađe imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošu i utvrdi se gdje se ona nalazi, SDT će sigurno zahtijevati da se ona oduzme u redovnom postuku", poručio je Katnić.

Na pitanje, da li Svetozar Marović ima povlašćeni status, Katnić je odgovorio da sve elemente treba uzeti u obzir - da je uhapšen i on i članovi njegove porodice, pod optužbom da su izvršili krivična djela.

"Svetozar Marović je trpio sve procedure koje su tužilaštvu stojale na raspolaganju. Protiv njega nije preduzimano ništa ni manje ni više. Svetozar Marović se nalazi u ravni bilo kojeg okrivljenog u Crnoj Gori", rekao je Katnić.

On je negirao da je Marović nedostupan državi Crnoj Gori, navodeći da je sve stvar procedura.

"Savjest mi je čista zbog Dubrovnika"

Katnić je, govoreći o svom učešću na dubrovačkom ratištu, kazao da je on imao funkciju u odbrani jedinstvene Jugoslavije, kao i da je vodio računa i o Hrvatskoj, kao i o Crnoj Gori.

"Što se mene tiče, ja sam bio oficir, postupao sam po najvećim principima prava, ali i našeg običajnog prava. I meni je savjest čista", poručio je Katnić i dodao da svi koji su počinili nedjela ili zločine treba da odgovaraju.

Katnić je optužio Demokratski front da želi da iskoristi te tragične događaje, kako bi ga kompromitovao.

"Mi u tužilaštvu imamo dokaze da su se tri lica iz Demokratskog fronta organizovala, pripremala i pripremaju dokaze koji ne postoje, kako bi kompromitovali Specijalnog državnog tužioca", naveo je Katnić.

Na pitanje da li je posao specijalnog državnog tužioca najopasniji i da li se plaši, Katnić je podsjetio da mu je prijećeno da će završiti kao Stambolić, ali i poručio da je svjestan rizika posla koji obavlja.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније