Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

22. 06. 2017. 12:56 >> 19:11
3

PREGOVORI SA EU

Korak od otvaranja svih poglavlja

Donošenjem Zakona o kontroli državne pomoći i Zakona o zaštiti konkurencije, Crna Gora će realizovati sve obaveze potrebne za otvaranje pregovora o preostalih pet neotvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i ući u novu fazu rada na ispunjavanju završnih mjerila i zatvaranju poglavlja, saopštio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Povodom otvaranja pregovora u poglavljima 1 (Sloboda kretanja robe) i 22 (Regionalna politika) i koordinacija strukturnih instrumenata i privremenog zatvaranja pregovora u poglavlju 30 (Vanjski odnosi), danas je, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova i Fondacije Konrad Adenauer, održan radni doručak s novinarima.

Crna Gora je prije skoro pet godina počela pristupne pregovore sa EU. Naša zemlja otvorila je 28 od 33 pregovoaračka poglavlja, a tri je privremeno zatvorila.

Pejović je poručio da se sada vide rezultati svega onoga što je državna uprava uložila u proteklih nekoliko godina nakon što je počela otvarati poglavlja i ispunjavati kriterijume kako bi se poglavlja zatvorila.

"On je naglasio da su, od preostalih pet poglavlja, ispunjana početna mjerila u četiri, odnosno završene sve procedure sa crnogorske strane, dok je u poglavlju 8 (Konkurencija) preostalo donošenje Zakona o kontroli državne pomoći i Zakona o zaštiti konkurencije. Ministar je poručio da će, ispunjavanjem i tog, posljednjeg mjerila, Crna Gora realizovati sve obaveze potrebne za otvaranje pregovora i ući u novu fazu rada na ispunjavanju završnih mjerila i zatvaranju poglavlja", saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova (MEP).

Pejović je rakao da Crna Gora vodi drugačiji proces pregovoranja od ostalih država koje su kroz njega prošle, te da se ti pregovori ne mogu upoređivati.

"Mi imao jednu dodatnu obavezu - vladavinu prava, koja ima svoje zakonitosti i privremena mjerila. U Poglavljima 23 i 24 imamo 83 privremena mjerila na srednji rok, što je veći broj mjerila nego sva početna i završna mjerila u svim drugim poglavljima. To nijedna zemlja do sad nije imala. U završnim mjerilima, a ona su otvorena, moće se vidjeti kompleksnost procesa, jer se očekuje, ne samo da se uskladi zakonodavstvo, nego i da se pokaže administrativni kapacitet i da se sprovodi u praksi ono što smo preuzeli", istakao je Pejović.

Slijede izmjene propisa u vezi vanjske trgovine

Šef Radne grupe za 30. poglavlje, generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović je istakao da zatvaranjem poglavlja nije završen posao u toj oblasti, te da nas očekuju izmjene zakona u dijelu propisa vezanih za vanjsku trgovinu, kao i donošenje Zakona o humanitarnoj i razvojnoj pomoći.

"Primjenjivanjem evropske politike primjenjujemo kompletnu trgovinsku politiku, što znači da će danom pristupanja, Crna Gora staviti van snage svoje sporazume o slobodnoj trgovini, bilateralne i investicione sporazume i prihvatiće evropsku politiku. To znači da je u periodu do članstva potrebno nastaviti s usklađivanjem našeg zakonodavstva, i upoznati naše trgovce s velikim brojem bilateralnih sporazuma koje je zaključila EU", istakao je Šćepanović.

Očekuje se nastavak dobrih rezultata

Šefica Radne šefica za 22. poglavlje, načelnica Direkcije za koordinaciju podrške EU u Ministarstvu evropskih poslova, Ivana Vujošević, istakla je da u ovom poglavlju predstoji dalji rad na definisanju institucionalnog okvira za upravljanje strukturnim fondovima EU, sa jasno podijeljenim nadležnostima i definisanim odgovornostima, kao i jačanje administrativnih kapaciteta, kroz donošenje planova razvoja institucija i planova obuka zaposlenih u tim institucijama.

Ona je kazala da se, u pripremama za strukturne i investicione fondove EU, Crna Gora oslanja na iskustva i znanja koja stiče u korišćenju pretpristupnih fondova EU – IPA, u čemu se dosad pokazala veoma uspješnom i iznijela očekivanje da će se dobri rezultati nastaviti i ubuduće.

"S obzirom na to da kao država težimo podsticanju ulaganja i diversifikaciji potencijala za razvoj, strukturne i investicione fondove, EU vidimo kao izvanrednu priliku i potporu opštoj razvojnoj politici Crne Gore“, poručila je Vujošević.

Ukloniti trgovinske barijere usklađivanjem zakonodavstava

Načelnica Direkcije za infranstrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomije Ana Martinović, govoreći o Poglavlju 1 (Sloboda kretanja robe), istakla je da je cilj Crne Gore da u što većoj mjeri harmonizuje nacionalno sa zakonodavstvom EU, kako bi se obezbijedilo uklanjanje barijera u trgovini.

Ona je podsjetila da je, u cilju ispunjenja početnih mjerila, Crna Gora donijela Strategiju za primjenu pravne tekovine u okviru 1. poglavlja istakavši da ovaj dokument predstavlja osnov za dalju dinamiku donošenja i usaglašavanja zakonodavstva.

"Nakon harmonizacije zakonodavstva, osnovni cilj je da se našoj privredi omogući da se pripremi za ono što ih čeka na evropskom tržištu", poručila je Martinović.

Prilog : Isidora Sekulić-Šoć TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније