Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

23. 06. 2017. 07:55   >>  07:28 4

AMBASADOR DEL MONAKO

Vrata EU otvorena za London

Italijanski ambasador u Crnoj Gori Vićenco Del Monako izjavio je da član 50. Lisabonskog ugovora ne isključuje mogućnost povlačenja zahtjeva za njegovo raskidanje, tako da vrata EU ostaju otvorena za eventualni povratak Velike Britanije u savez evropskih država.

Prošla je, podsjeća on, godina dana od održavanja referenduma u Velikoj Britaniji na kojem su prevagnuli glasovi u korist opcije "Leave" u odnosu na opciju "Remain".

"Glasanje koje treba poštovati, a čiji su najbolji analitičari naši prijatelji Britanci koji su dali svoj glas.Ali, glasanje kao odgovor na dvojnu opciju (da/ne) kao što je to slučaj na referendumima, previše pojednostavljuje teme koje su zapravo izuzetno složene, kao što je upravo tema bregzita. Osim toga, to je možda bilo glasanje 'vruće glave' pod pritiskom moćnih izazova i prijetnji koje se šire našim kontinentom (i ne samo našim): pritisak koji dolazi od migracija i terorizma i nadovezuje se na već postojeću ekonomsko-finansijsku krizu koja, ni nakon decenije, nije još uvijek u potpunosti prevaziđena a koja dovodi u pitanje naše društveno-ekonomske modele, koja dovodi u sumnju našu konsolidovanu sigurnost, koja postavlja pitanja o ograničenjima globalizacije, i čak o konceptu suverenosti u 21. vijeku", rekao je Del Monako za Pobjedu.

Smatra da je EU danas čvršća i da je najzad shvatila svoju suštinsku vrijednost.

"Shvatili smo da je budućnost u našim rukama. Perspektiva Unije bez Londona me duboko razočarava. Ko zna da li je reverzibilna.Član 50. Lisabonskog ugovora nije kategoričan, odnosi se na 'namjeru' o razvodu ali ne isključuje – s pravnog gledišta – opciju povlačenja zahtjeva za raskidanje. Drugim riječima, vrata EU ostaju otvorena, biće nam drago ukoliko se jednog dana London predomisli", kazao je Del Monako.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније