Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

23. 06. 2017. 10:26   >>  11:00

PRISTUPANJE EU

Pejović: Realizovali 52% obaveza

Crna Gora je za prvih pet mjeseci ove godine, do sada, realizovala 88 obaveza od 168 planiranih iz Programa pristupanja Evropskoj uniji (EU), kazao je ministar evropkih poslova Aleksandar Andrija Pejović, navodeći da očekuje da će kraja isteka drugog kvartala procenat realizacije biti znatno viši.



On je to rekao danas na prvoj sjednici nove Komisije za evropske integracije na kojoj su razmatrani realizacija obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (PPCG) 2017-2018. i planovi za unapređenje kvaliteta strategijskih dokumenata.

Pejović je podsjetio da je Vlada, u skladu s novonastalim potrebama i prioritetima, kako u uspostavljanju novih, tako i u reorganizaciji postojećih resora, 4. maja donijela odluku o obrazovanju Komisije za evropske integracije. 

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskijh poslova, istakao ključnu ulogu Komisije u nadgledanju sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i u izradi, reviziji i praćenju realizacije PPCG.

Pejović je rekao da je u dijelu sprovođenja PPCG-a, trenutno, od ukupnog broja od 168 planiranih obaveza realizovano 88, što čini 52 odsto realizacije. 

"Ukazao je da je u zakonodavnom dijelu, od ukupno planirana 143 akta, realizovano 68, odnosno 48 odsto, dok je u strategijskom dijelu, od planiranih 25 obaveza, realizovano 20, što čini 80 odsto. Imajući u vidu trenutne aktivnosti resora, prenio je očekivanje da će do kraja isteka drugog kvartala procenat realizacije PPCG-a biti znatno viši", kaže se u sapštenju.

Navodi se da je Pejović na sjednici predstavio aktivnosti i planove Ministarstva evropskih poslova na podizanje kvaliteta strategijskih dokumenata i uspostavljanje sistema srednjoročnog strategijskog planiranja javnih politika u skladu sa ciljem pristupanja EU.

On je poručio da koordinacija javnih politika mora biti osnažena sistemom strategijskog planiranja i praćenja sprovođenja strategijskih dokumenata u skladu s uspostavljenom metodologijom. 

"Istakao je da će, u tom pravcu, Ministarstvo evropskih poslova, zajedno s ostalim organima, raditi na uvođenju principa uniformisanosti i kriterijuma kvaliteta strategijskih dokumenata, kontroli horizontalne i vertikalne usklađenosti i unapređenju praćenja i izvještavanja o sprovođenju strategijskih dokumenata", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније