Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

25. 06. 2017. 16:27 >> 15:59
2

SDP SAOPŠTIO

Obesmišljava se proces evropskih integracija

Vođenjem antievropske politike, uz deklarativno zaklinjanje u Evropsku uniju (EU), gubi se kredibilitet procesa i otvara realna opasnost da građani počnu gubiti povjerenje u Uniju, što može imati nesagledive posljedice po stratešku orijentaciju Crne Gore, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz te partije su ocijenili da Demokratska partija socijalista i vlast, prema evropskim integracijama nemaju vrjednosno utemeljen odnos, već se taj proces najčešće fingira čime se obesmišljava njegova suština i smisao.

U toj stranci smatraju da su brojni primjeri koji pokazuju da je privrženost standardima Evropske unije (EU) samo isprazna retorika, a da na djelu imamo često brutalnu antievropsku praksu.

"Iako EU u svim izvještajima govori o neophodnosti političke odgovornosti za aferu Snimak, DPS je sve aktere ove afere, umjesto sankcijama, častio unaprjeđenjima u državnoj administraciji. Time im je poslao jasnu poruku da nastave i dalje sa kupovinom glasova i pritiscima na građane, pa će umjesto štapa i dalje dobijati šargarepu", piše u saopštenju DPS-a.

Navodi se da Vlada odbija da objavi Izvještaj Evropske komisije o trenutnom stanju u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, iako zemlje regiona takav dokument stavljaju na uvid svojoj javnosti.

U SDP su ocijenili da nije čudno što se od građana krije EU pogled na korupciju, koja je po ocjeni Evropske komisije preovlađujuća u svim oblastima, i kriminal koji se vidi na svakom koraku.

"Imamo na sceni već nekoliko godina skandaloznu Vladinu uredbu kojom se najznačajnije privatizacije proglašavaju tajnom. Time se krši elementarni zakonski i evropski princip o javnosti i transparentnosti procesa privatizacije i štite interesi tajkuna, pozajmljenih imena i tzv. strateških investitora čiji je cilj pohara, a ne jačanje crnogorske ekonomije", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je nedavno javno objavljena informacija od potpredsjednika SDP Raška Konjevića o, kako su kazali, kršenju zakona i evropskih pravila državne pomoći u slučaju dodjele dva miliona Montenegro erlajnsu iz Budžeta, još je jedan u nizu primjera obesmišljavanja i kršenja EU pravila.

Iz SDP su rekli da je antiustavno skrivanje informacija od građana dobilo svoj iskaz kroz, "iza očiju javnosti brzopotezne, izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama u parlamentu državnog udara, čime je ovaj važan EU institut praktično derogiran".

Navodi se da je najavljeno da se isto uradi sa Zakonom o javnim nabavkama, opet van javnih konsultacija i skriveno od javnosti, a niz zakona iz oblasti obrazovanja utvrđeni su kao predlozi u skraćenom postupku

"Da ne pominjemo antievropsku, tragikomičnu farsu oko ukidanja ili obesmišljavanja čitavih institucija u sistemu kako bi se omogućio progon dokazano uspješnih kadrova – državnih službenika izabranih na konkursu, samo zato što ne pripadaju DPS-u ili nekom od satelita. O ovom progonu SDP priprema posebnu studiju sa kojom će upoznati Evropsku komisiju", piše u saopštenju.

Iz SDP navode da je DPS, prolazeći kroz "različita politička i etnička stanja, uvijek vođen uskim i ličnim interesom, potrošio i obesmislio, ili je na putu da to uradi, svaku od više ideologija koje je zastupao u skoro tri decenije".

"Ovu činjenicu, svi progresivni društveni akteri moraju imati posebno u vidu kako nam se ne bi desilo isto i sa EU procesom", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније