Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

28. 06. 2017. 12:35 >> 17:27
12

MARKOVIĆ OCIJENIO

CG bezbjedna uprkos destrukciji

Premijer Duško Marković saopštio je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori na potrebnom nivou, te da se naša zemlja oduprla svima koji su je pokušali ugroziti.

On je ocijenio da je crnogorsko članstvo u NATO alijansi ohrabrenje stranim investitorima da svoj biznis šire u zemlji čiji je pravni i ekonomski sistem zadovoljio stroge predulove NATO saveza.

Marković je, na premijerskom satu, govoreći o bezbjednosnim prilikama u Crnoj Gori uoči turističke sezone, rekao da je stanje bezbjednosti u našoj zemlji na zadovoljavajućem nivou.

"Ali ne želim da završim samo sa takvom ocjenom. Naša država je u periodu dužem od godinu i po dana unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbjednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i izvani. Stepen narušavanja političkog sistema i pokušaj ugoržavanja institucija, umnogome su kod pojedinaca zamagljivale sliku bezbjedne zemlje. Ipak, bez obizra na izazove, možemo konstatovati da je bezbjednosna situacija na potrebnom nivou i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je pokušali ugroziti", istakao je Marković. 

Tome su doprinijeli rad policije i tužilaštva, ali i koordinacija sa ostalim institucijama sistema. Ocijenio je Marković i da je Crna Gora od strane međunarodnih partnera prepoznata kao kredibilan partner.

Nema privilegovanih gradova

"Službe spremno dočekuju početak ljetnje turističke sezone", poručio je Marković, uz podsjećanje da će sa crnogorskim policajcima, duž naše obale, patrolirati i kolege iz regiona.

Marković je saopštio da moramo naučiti da "pod geslom navodne demokratije ne opstruiramo rad državnih organa i ne pozivamo građane na proteste protiv policije".

"Istovremeno, ako bilo koji građanin smatra da su mu prilikom policijskih aktivnosti bilo koja prava ugrožena, na raspolaganju mu stoje, kako unutrašnji, tako i eksterni organi kontrole rada policije", rekao je Marković.

Država se, kaže, neće izvinjavati nikome "zato što policija radi svoj posao  i neće biti privilegovanih crnogorskih gradova".

Kad je riječ o stanju javnog reda i mira u Crnoj Gori, Marković je napomenuo da su sprovedene preventivne aktivnosti prema bezbjednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

"Prema informacijama koje sam dobio iz MUP-a izvršeno je oko 2.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica i 450 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica", rekao je Marković, uz napomenu da je oduzeta i određena količina vatrenog oružja.  

Marković je saopštio i da je zadovoljan radom Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Carinska unija Zapadnog Balkana nije realna

Na pitanje predstavnika manjinskih partija, Gencija Nimanbegua, oko inicijative predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju jedinstvenog ekonomskog ržišta u regionu zapadnog Balkana, Marković je podsjetio da je Crna Gora pregovore sa EU počela prije pet godina.

Statistika otvorenih poglavlja u pregovorima s EU, po mišljenju Markovića, najbolja su potvrda postignutog na planu evropskih integracija Crne Gore.

"Iako su početkom ove godine registrovana različita tumačenja i inicijative povodom dalje integracije Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija i zajedničkog tržišta regiona, na sastancima predstavnika naše vlade i Evropske komisije na visokom nivou, usaglašeno je da u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj, odnosno trgovinskoj politici regiona prema trećim zemljama", rekao je Marković, navodeći da incijativa o formiranju carinske unije Zapadnog Balkana nije realna.

U ime kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije, Vujica Lazović zatražio je ocjenu rezultata u petogodišnjem periodu pregovaranja Crne Gore i EU.

Marković je, govoreći o dostignućima integracija, rekao da će Crna Gora uraditi sve da u mandatu ove vlade završi proces pregvoora sa EU. Kazao je da ohrabruje izjava komesara za proširenje Johanesa Hana da očekuje nova pristupanja u narednom sazivu EK u periodu 2019-2024.

I. PEJOVIĆ 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније