Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

27. 06. 2017. 12:37 >> 22:23
8

MARKOVIĆ U STRAZBURU

Neodgovorna politika opozicije

Premijer Duško Marković ocijenio je neodgovornom politiku opozicije koja bojkotuje Skupštinu Crne Gore jer, kako je rekao, ne priznaje izbore koje su priznale svi relevantni međunarodni subjekti.

 

 

On je, kako je rekao, sa žaljenjem konstatovao što crnogorska nacionalna delegacija u Parlamentarnoj skupštini nije u punom sastavu, jer "nedostaju predstavnici opozicije, koji pored ovog, i evropskog, bojkotuju i nacionalni parlament".

"Izborni rezultat iz oktobra 2016., čiji legitimitet je priznala ova Parlamentarna skupština u skladu sa svojim nadležnostima, OEBS-ODIHR, Evropska unija i cijela međunarodna zajednica, nije prihvaćen jedino od strane crnogorske opozicije što i danas rezultira njihovim bojkotom nacionalnog parlamenta, i pored mnogobrojnih poziva za povratak u parlament gdje je jedino mjesto suštinskoj političkoj debati. Takvo ponašanje je neodgovorno i svjedoči da lekcije iz prošlosti nismo naučili", rekao je Marković, obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu.

Opozicija polarizuje društvo

Marković je istakao da bojkot, u prelomnom trenutku za Evropu, "znači stvaranje krize parlamentarizma, ugrožavanje demokratije, i slabljenje uloge parlamentarne diplomatije".

Crnogorski premijer je ocijenio i da takvo ponašanje opozicije "dodatno polarizuje društvo uključujući i dodatnu polarizaciju i politizaciju medijske scene".

Govoreći o tome što je Vlada uradila kako bi opozicija prekinula bojkot, Marković je rekao da su vrata za dogovor i dalje otvorena, ali ne po principu "prvo izbori pa povratak u parlament", koji zagovara opozicija. Ponovio je da neće prihvatiti jezik ucjena.

"To dovodi u pitanje našu suverenost i ova vlada to neće prihvatiti. Pozivamo ih da uđu u institucije pa da razgovaramo o izborima'', kazao je Marković.

Crna Gora, prema riječima Markovića, podržava medijske slobode, uz ocjenu da on lično vjeruje "da će medijska samoregulacija prije ili kasnije postati realnost u našoj zemlji".

Marković je podsjetio da je politika dobrosusjedskih odnosa "prioritet naše vanjske politike". Ponovio je da je pitanje demarkacije granice s Kovom za Crnu Goru završeno pitanje.

Populizam nas vraća u prošlost

"Od trenutka obnove državnosti, dobrosusjedski odnosi u regionu bili su u kontinuitetu prioritet vanjske politike Crne Gore. Svoju politiku usmjeravamo u pravcu povezivanja sa susjedima, i valorizaciji kapitala koji se ogleda u zajedničkoj istoriji, međusobno razumljivim jezicima, kulturološko sličnim matricama, gotovo istovjetnim obrascima ponašanja", rekao je Marković, da očekujemo od Evropske unije snažnije finansijsko prisustvo.

On je, povodom deset godina članstva Crne Gore u Savjetu Evrope, ocijenio da naša zemlja ostvaruje strateške nacionalne prioritete, ali da populizam Crnu Goru pokušava vratiti u prošlost.

Govoreći o odnosima s Rusijom nakon ulaska Crne Gore u NATO, Marković je kako je uvjeren da će zvanična Moskva "razumjeti da je taj izbor naše suvereno pravo, koje nam niko ne može oduzeti'.

Marković je Strazburu razgovarao i sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope, Torbjornom Jaglandom, kojeg je podsjetio na dostignuća Crne Gore kad je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama.

Marković i Jagland: U narednih pet godina formalizacija članstva u EU

"Crna Gora je 5. juna postala članica NATO i otvorila 28 poglavlja u pregovorima sa EU", rekao je Marković, navodeći da je cilj zemlje da se u narednih pet okončaju pregovori s Briselom, i formalizuje članstvo u EU.

Rezultati su, kako je rekao Marković, vidljivi, ali je, navodi potrebno raditi na brojnim izazovima, sa kojima je upoznao generalnog sekretara Jaglanda.

"Radimo na unapređenju osnovnih ljudskih prava, posebno ranjivih grupa, kao što su LGBT, invalidna i raseljena lica", rekao je Marković, napominjući da bez slobodnih medija nema neophodnog nivoa demokratije.

Predsjednik Vlade Crne Gore ranije danas u Strazburu potpisao Zlatnu knjigu Savjeta Evrope.

I. PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније