Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Anadolija [ Objavila R.B. ]

27. 06. 2017. 17:52 >> 17:24

IGMANSKA INICIJATIVA

Međusobno povezivanje-ključ prosperiteta

Region Zapadnog Balkana još uvijek nije dostigao potreban nivo stabilnosti, sigurnosti, mira, niti je okončao vrijeme tranzicije, dok je ekonomsko povezivanje zemalja regije nužnost, poruke su sa 27. sesije Igmanske inicijative pod nazivom „Odnosi u regionu - od krize ka stabilnosti i saradnji“, koja je danas održana u Podgorici.

Na skupu, koji je okupio članove Igmanske inicijative Crne Gore, Srbije, BiH i Srbije, kao i brojne državnike, ambasadore, diplomate i političare, najviše se razgovaralo o odnosima među državama, kao i ekonomskom prosperitetu nakon završenih ratova s kraja 20. vijeka. 

Branko Lukovac, kopredsjednik Igmanske inicijative za Crnu Goru, kazao je da region Zapadnog Balkana, iako se udaljio od ratova iz 20. vijeka, još uvijek nije dostigao potreban nivo stabilnosti, sigurnosti, mira, niti je okončao vrijeme tranzicije i postkonfliktnih procesa, kako bi mogao da se posveti napretku i razvoju demokratskih odnosa. 

"Štaviše, u ovom vremenu se suočava sa izazovima sigurnosti i mira. U nekim sredinama u porastu su oblici agresivnog nacionalizma. U nekim susjedskim poduhvatima, zaustavljen je neki trend koji je ranije bio izgrađen. Uprkos pomacima, nije napravljen iskorak u rješavanju problema nastalih kao posljedica sukoba 90-ih godina prošlog vijeka. Igmanska inicijativa je od nastanka posvećena obnavljanju porušenih mostova i gradnji novog povjerenja među suverenim državama“, poručio je Lukovac.

Zoran Janković, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, pozvao je na saradnju zemalja regije. 

"Danas, 22 godine nakon što je potpisan Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, govorimo o sve boljim dobrosusjedskim odnosima između naših prijateljskih naroda. Svjedoci smo da je ključ za ekonomsku stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana međusobno povezivanje i saradnja. Naše zemlje dijele mnoga pitanja od zajedničkog interesa i izazove koji zahtijevaju kontinuiran politički dijalog i regionalnu saradnju“, kazao je Janković.

Vehid Šehić, kopredsjednik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu, kazao je da je Berlinski proces, na kome učustvuju zemlje regije, pravi model saradnje za zemlje Balkana. Ipak, pozvao je na veće učešće predsjednka država kada su inicijative u pitanju. 

"Još nema političke iskrenosti među političkim liderima, mislim na predsjednike država. Trebalo je da dođe neko sa strane, Berlin ili Beč, kako bi rješavao naše probleme“, kazao je Šehić i pohvalio odnose između BiH i Crne Gore. 

"Ovo govorim jer su neki političari pokušali spriječiti ratifikaciju Sporazuma o granici. To je bio jedan politički avanturizam“, istakao je Šehić. 

Nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić, učestvujući u diskusiji na današnjoj sesiji, kazao je da je region u kontinuitetu kriza, ne samo u zadnjih 20 nego 50 godina. 

"Problemi nacionalizma na ovim prostorima su više decenija prisutni. I dalje na našim prostorima primjećujemo te probleme i nužna nam je neka vrsta federacije i za naš prostor vjerujem da je EU integracija najbolje rješenje. Faze razvoja se ne mogu preskakati, ali se mogu izbjegavati greške drugih zemalja", rekao je Lukšić. 

Poručio je da je ekonomsko povezivanje regiona nužnost. 

Bivši predsjednik crnogorskog parlamenta, lider SDP-a Ranko Krivokapić, kazao je da su današnje elite i režimi, "dominantno ratni i da odlično sarađuju“. Kada je Crna Gora u pitanju, on je kazao da najjača privredna grana nije turizam. 

"Već oni koje smo istjerali, koji su otišli trbuhom za kruhom, pa oni šalju novac. Ali imamo situaciju izopačenosti da baš oni dolaze da podrže ovaj režim. To je stanje Crne Gore, ali slično je u BiH“, kazao je Krivokapić. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније