Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 06. 2013. 19:16 >> 19:17

LUKŠIĆ U PARIZU

Francuska podržava Crnu Goru

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvuje na 30. Međunarodnoj konferenciji o globalnoj bezbjednosti koja se 24. i 25. juna 2013. održava u Parizu, u organizaciji američkog Centra za strateško odlučivanje, NATO-a, ministarstava odbrane SAD-a i Francuske, pod pokroviteljstvom francuskog ministra odbrane Žan-Iv Le Driana.

Tokom boravka u Parizu, Lukšić se sastao sa francuskim ministrom za evropske poslove, Tijeri Repentanom, koji je istakao odlične bilateralne odnose između dvije države. Francuski ministar je ocijenio da je dobri politički odnosi potvrda podrške Francuske našim evropskim integracijama i zavidnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u dosadašnjem procesu pristupanja EU.

Potpredsjednik Lukšić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Francuske, istakavši da nas činjenica da je Crna Gora jedina država koja vodi pregovore sa EU, kao i prva država koja testira novi pristup za poglavlja 23 i 24, dodatno obavezuje da u regionalnim okvirima pokrećemo zajedničke inicijative i podstičemo dalji napredak. Izrazio je očekivanje da će navedena dva poglavlja biti otvorena za vrijeme litvanskog predsjedavanja, do kraja 2013.

Takođe, što se tuče približavanja NATO-u, Repenten je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore u i, posebno, aktivno učešće u mirovnim misijama, te prenio zahvalnost Crnoj Gori za podršku intervenciji u Maliju kroz donaciju vojne opreme.

Na Konferenciji u Parizu učestvuju visoki zvaničnici država članica NATO, kao i država aspiranata na članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Prvog dana Konferencije, potpredsjednik Lukšić je u svom izlaganju ukazao na dostignuća Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija, s akcentom na značaj koji naša zemlja pridaje uspješnoj regionalnoj saradnji, kao neophodnom preduslovu u borbi protiv savremenih oblika prijetnji globalnoj bezbjednosti, ali i nezaobilaznom činiocu pune evropske i evroatlantske integracije država Zapadnog Balkana. Istakao je punu posvećenost Crne Gore nastavku sprovođenja reformi, posebno u sektoru odbrane i bezbjednosti, jačanju vladavine prava i povećanju podrške javnosti za proces integracija u NATO, kao i naglasio spremnost Crne Gore da doprinese jačanju promocije regiona i pozicije Zapadnog Balkana u segmentu globalne bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније