Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 07. 2017. 22:35 >> 22:06

NIMANBEGU PORUČIO

Regionalna saradnja neophodna za integracije

Jačanje vladavine prava, demokratije i institucija sistema predstavljaju zajednički put svih zemalja Zapadnog Balkana i na tom putu treba da dijelimo iskustva i djelujemo zajedno u cilju pune integracije, kazao je potpredsjednik Skupštine i predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Republike Makedonije Genci Nimanbegu. On je, u razgovoru sa delegacijom makedonskog Sobranja koju je predvodio Talat Džaferi, ocijenio da strateške integracione ciljeve nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Džaferi je istakao da dijeli mišljenje domaćina da između dvije zemlje postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi koji se svakodnevno nadograđuju.

"Predsjednik Džaferi je dodao da dvije države mogu mnogo učiti iz međusobnih iskustava, istakavši da se jačanje komunikacija mora intenzivirati u cilju snaženja regionalne saradnje kao ključnog faktora za mir i stabilnost hronično nestabilnog Balkana", navodi se u saopštenju. 

Sagovorni su se složili da je u narednom periodu bitno dodatno raditi na uspostavljanju još boljih ekonomskih i privrednih veza dvije države, posebno kada je riječ o saradnji u oblasti turizma, kao i na unaprjeđenju saobraćajne infrastrukture između dvije zemlje.

Dodatno, sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog formiranja Grupa prijateljstva, uz ocjenu da ova parlamentarna forma predstavlja jedan od bitnih temelja parlamentarne saradnje, ali i ukupnih odnosa dvije države.

Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva sa Republikom Makedonijom, poslanici Mirsad Murić, Branka Tanasijević i Maja Bakrač, dok su makedonsku delegaciju, pored Džaferija činili poslanici Sobranja Dževat Ademi i Maksim Dimitrievski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније