Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

07. 07. 2017. 07:46 >> 07:33
11

JANJIĆ SMATRA

Sankcije Rusije odgovor na politički šamar

Politički analitičar Dušan Janjić saopštio je da ga nije iznenadila odluka Rusije o produženju sankcija, jer je "velika sila" teško doživjela to što se Crna Gora još 2014. godine pridružila sankcijama koje je EU uvela Moskvi.

Rusija je produžila ekonomske sankcije Crnoj Gori do 31. decembra 2018. godine saopšteno je iz Vlade Ruske Federacije. Riječ je o dekretu koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao 30. juna.

"Bez obzira što su efekti sankcija koje je uvela Crna Gora mali, to je bio jedan ozbiljan moralno-politički šamar za Rusiju i ona će uvijek u svojim reakcijama birati Crnu Goru kao pokazni primjer za zapad", rekao je Janjić za Pobjedu.

Odluka ruske vlade donijeta je samo nedjelju dana nakon što su lideri Evropske unije odlučili da produže sankcije Rusiji do januara 2018. Zabrana uvoza određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane, porijeklom iz SAD, Evropske unije, Kanade, Australije, Kraljevine Norveške, Ukrajine, Albanije, Crne Gore, Islanda i Lihtenštajna produžava se od 1. januara do 31. decembra 2018. navodi se u odluci Ruske Federacije.

Janjić kaže da ne treba očekivati da će se sankcije obostrano ukinuti prije nego što se postigne dogovor u okviru Evropske unije i NATO-a.

"Crna Gora sada nije ništa uradila osim što je realizovala članstvo u NATO. To je pored ovih sankcija koje je ranije uvela Rusiji doživljeno kao pitanje morala. U pitanju je ipak politički poraz Moskve, s obzirom na njenu lošu procjenu događaja u Crnoj Gori i ulaganje u one koji nisu opravdali očekivanja da je moguće zaustaviti članstvo Crne Gore u NATO u zadnjem času. Zato su bili aktivirani svi oni potencijali na prošlim izborima", podsjeća Janjić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније