Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 06. 2013. 15:31   >>  15:48 7

PORUKA KRIVOKAPIĆU

MC: Zaustavite urušavanje državnih nagrada

Predstavnici Matice crnogorske zatražili su od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da svojim autoritetom zaustavite proces urušavanja i obesmišljavanja državnih nagrada.

Predsjednik Matice Dragan Radulović naveo je da su Trinaestojulsku nagradu, koja se dodjeljuje u čast državnosti Crne Gore, dobila dva pisca koji otvoreno negiraju crnogorsku naciju i njen identitet, ministar iz vremena raspada države i rata u okruženju.

Radulović je naveo i da je Trinaestojulsku nagradu dobio i politikolog i poslovni čovjek koji živi u inostranstvu, za djela koja, kako smatra, ni po čemu nijesu „od izuzetnog značaja za Crnu Goru“, kako piše u Zakonu o državnim nagradama.

Politikolog Radule Knežević, književnik Ilija Lakušić i književnik i književni kritičar Gojko Čelebić dobitnici su Trinaestojulske nagrada za 2013. godinu.

Radulović je ocijenio da je ovogodišnjom dodjelom Trinaestojulske nagrade, javnosti poslata jasna poruka da zvanična Crna Gora treba da baštini velikosrpski nacionalizam u čije ime je poricana crnogorska nacija, kultura i jezik, a pod čijom su zastavom mobilisani u rat njeni građani.

"Vraćamo li se kriterijumima devedesetih godina shodno kojima su za svoja politička nedjela crnogorskim književnim nagradama čašćavani Dobrica Ćosić, Radovan Karadžić, Matija Bećković...", naveo je Radulović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je upitao da li se ponavlja, po modelu stranačke trgovine i klanovskih nagodbi, ono što se, kako je naveo, već dogodilo sa crkvom, akademijom i jezikom.

"Od Vas (Krivokapića) očekujemo da svojim autoritetom zaustavite proces urušavanja i obesmišljavanja crnogorskih državnih nagrada i time nedvosmisleno pokažete da Skupština Crne Gore posjeduje sposobnost da zaštiti svoj integritet i javni interes", rekao je Radulović.

On smatra da će se u suprotnom, još jednom potvrditi teza iz Programa Matice crnogorske da neodgovorno vršenje javnih funkcija samo potvrđuje mišljenje da građani žive u društvu u kome je sve moguće.

"Očekivali smo da će se u suverenoj Crnoj Gori povećavati odgovornost društvenih subjekata koji dodjeljuju državna priznanja stvaraocima, jer se time šalje jasna poruka o vrijednostima kojima zajednica teži i potvrđuju opšte proklamovani evropski kriterijumi", naveo je Radulović.

On je kazao i da se još jednom pokazalo da mentalitet oformljen u tranzicionim vremenima predstavlja krupnu prepreku za emancipaciju Crne Gore.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније