Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

11. 07. 2017. 16:30 >> 16:08
18

ABAZOVIĆ VDT-U

"Morate li Đukanovića da pitate za sve"

U otvorenom pismu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, između ostalog pita da li je morao da predsjednika DPS-a i nekadašnjeg premijera Mila Đukanovića pita i za slučaj Limenka, KAP, Telekom...Pismo Abazovića objavljujemo integralno:

"Poštovani gospodine Stankoviću, prošlo je nekoliko dana od kada ste izdali obavezno uputstvo vezano za zabranu hapšenja Nebojše Medojevića. Međutim, javnost je i dalje ostala uskraćena za odgovor - da li ste bili na konsulatacijama kod predsjednika DPS-a Mila Đukanovića dan prije donošenja te odluke. Bez želje da ovim otvorenim pismom dodatno podignem političke tenzije u društvu, strpljivo sam sačekao odgovor iz VDT o medijskim spekulacijama da ste takvu odluku donijeli uz aminovanje Đukanovica, kod kojeg ste bili na sastanaku.

S obzirom da se do sada niko oko toga nije oglašavao, pitanje ponavljam javno, želeći kao političar, ali prije svega kao građanin Crne Gore da saznam istinu.

Prosto je nevjerovatno da sa jedne strane imamo stalna insistiranja na nezavisnost djelovanja institucija sistema, naročito VDT-a u čemu imate našu punu podršku, dok nas sa druge, postupci nalik ovome (ukoliko se navedeni susret desio) konstantno demantuju, ili u najmanju ruku tjeraju na ozbiljnu sumnju.

Bilo bi krajnje zabrinjavajuće ako ste poslušali savjet predsjednika DPS-a, koji je prilikom Vašeg prvog uputstva (u ranijem slučaju Mandić i Knežević), gostujući na jednoj TV emisji izjavio da ste se tada trebali konsultovati sa političkim liderima, šta niste učinili, zamjerajući Vam da ste time ozbiljno pogriješili. Takvo uplitanje u rad VDT-a je, po nama u pokretu URA, neprihvatljivo i služi kao klasično političko zastrašivanje.

Gospodine Stankoviću, iskreno se nadam da niste bili na konsultacijama kod bilo kojeg lidera ili stranke, iako informacije do kojih sam došao govore suprotno, jer bi to značilo da ste se vjerovatano sa istim „konsultovali“ i u slučajevima kao što su Telekom, Solana, Limenka, KAP ili izdavanje državnih garancija, a gdje je predsjednik DPS-a direktno ili indirektno umiješan. U tom slučaju sve gubi smisao jer je logično da Vas je Đukanović savjetovao da u tim slučajevima svojom neažurnošću dozvolite zastaru predmeta, a da u ostalim slučajevima, godinama tražite nekakve dokumente ili da ih prevodite kao da je riječ o hijeroglifama, a ne o engleskom jeziku.

Ukoliko bi se ove sumnje ispostavile kao tačne, bio bi to još jedan javni skandal koji ne treba ni Vama, niti VDT-u, ali ni državi Crnoj Gori.

Ako će jedan politički lider govoriti VDT-u kako da postupa u pojedinim slučajevima, onda je bolje da zaključate tužilaštvo, a ključ ponesete u DPS, pošto je tamo izgleda arhiviran cijeli državni aparat.

Ipak, ljudski, ali i politički, želim da vjerujem da niste otišli toliko daleko.

Gospodine Stankoviću, prošlo je skoro tri godine od kada ste stupili na funkciju VDT-a, a da pritom ostvarenih rezulatata, naročito u pomenutim slučajevima, gotovo da nema. Ukoliko za to postoje objektivne okolnosti koje se ogledaju u opstrukcijama, nedostatku kapaciteta ili političkom pritisku koje trpite, onda je ispravnije podnijeti ostavku i biti upamćen kao neko ko je makar pokušao da unaprijedi sistem i sprovede pravdu. U suprotnom, Vaš rad će se svesti na ono što smo već imali prilike da vidimo kod Vaših prethodnika, a to je sprovođenje selektivne pravde i zaštite najviših državnih funkcionera i njima povezanih lica.

U nadi da ćete ažurno odgovoriti, afirmišući transparentnost rada VDT-a, a sve u duhu javne odgovornosti, unaprijed Vam se srdačno zahvaljujem".

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније