Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

13. 07. 2017. 14:17 >> 13:50
13

NJEMAČKI "VELT"

EU bi novu mini Jugoslaviju

Povodom samita u Trstu koji je okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana, njemački list "Velt" piše da "EU na Balkanu želi da stvori novu mini Jugoslaviju".

Samit u Trstu okupio je zemlje Zapadnog Balkana, kao i lidere Njemačke, Francuske i Italije i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

U članku se ističe da EU sada nije u stanju da primi nove članice, te da zbog toga žele da stvore carinsku uniju.

"Planiranu balkansku carinsku uniju trebalo bi da sačinjavaju Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija, dakle sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije, te po mogućnosti i Albanija, a iz EU poručuje kako bi stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora ove zemlje učinilo spremnijim za pristupanje Evropskoj uniji, kada i ako ona bude spremna da ih primi u svoje društvo", piše "Velt". 

Istovremeno, EU želi zadržati svoj uticaj u regionu u kojem se već "sukobljavaju rivalske velike sile". Na sreću za Sloveniju i Hrvatsku, "one su već članice EU". 

"Cilj carinske unije je deaktivirati balkansko bure baruta, ali bez toga da se te zemlje prime u EU, s tim da je Zapadni Balkan za EU trivijalan, ali je politički gledano, naročito ako se zna evropska istorija, od centralnog značenja. Jugoslavija je držala stabilnom tu eksplozivnu mješavinu naroda, a sada je to zadatak Evropske unije", piše u tekstu u njemačkom listu, u kome se upozorava da napetost u regionu sve više raste. 

Zato EU želi "oživjeti bivšu Jugoslaviju, ovaj put kao carinsku i transportnu uniju, samo bez Hrvatske i Slovenije koje su već u EU". U takvoj konstelaciji "Srbija bi bila glavna i sve ostale države bi gravitirale prema njoj", te ne čudi zašto službeni Beograd najsnažnije podržava ovu "evropsku, odnosno preciznije njemačku ideju". 

"Kao što je Beograd dominirao u Jugoslaviji, tako bi ostavio najveći trag i u novoj uniji", konstatuje se u "Veltu", te dodaje da se onda i Makedonija "ne bi više stalno morala plašiti za svoj opstanak, jer bi bila dio većeg saveza, umjesto sama i bez odbrane, okružena susjedima koji su neprijateljski nastrojeni: Grčkom, Albanijom, Bugarskom i Srbijom, koje sve donekle smatraju da Makedonija nije prava država, te da neki njeni djelovi njima pripadaju, a i da su Makedonci izmišljen narod". 

Napominje se i da su ankete pokazale da se žali zbog raspada Jugoslavije u zemljama Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova, a konstatuje se i da je nestanak Jugoslavije stvorio vakuum moći u Evropi koji ni danas nije ispunjen na odgovarajući način. 

"Baš kao što je raspad Habsburške monarhije učinio Evropu slabijom i Hitleru kasnije izručio novonastale patuljaste države, tako je i kraj Jugoslavije stvorio permanentnu zonu konflikta u srcu Evrope", u kojoj "igre geopolitičke dominacije igraju Rusija, Turska, SAD, Njemačka i druge velike sile". 

Jugoslavija se raspala zbog "rivaliteta Srba i Hrvata", no i nova zapadnobalkanska unija bi bila bipolarna: s jedne strane osam miliona Srba u Srbiji i BiH, a s druge pet miliona Albanaca u Albaniji, Kosovu i Makedoniji dominirali bi ostatkom saveza. 

"Ako bi sve te zemlje stvorile zajednički ekonomski prostor, to bi logično olakšalo njihovo pristupanje EU", piše "Velt" i podsjeća da je sama EU započela manje-više kao carinska unija. S druge strane, naročito je problematičan odnos Srbije i Kosova, koja ga smatra svojim dijelom, a ne nezavisnom državom, te bi se u tom slučaju mogao ponoviti kiparski scenario", piše u tekstu. 

"Najmanje koristi bi od zapadnobalkanske carinske unije imala Crna Gora, koja je najviše odmakla u svojim pregovorima za pristupanje EU, te bi za nju ostanak u novostvorenoj carinskoj uniji značio najveći gubitak. Za Kosovo bi ta ideja, uprkos dominaciji Beograda, mogla donijeti najviše koristi, jer riječ je o državi koja je od svih najdalje od članstva u EU, te bi ovo bio za njih doslovno prvi korak u tom pravcu", zaključuje se u tekstu.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније