Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 06. 2013. 08:15 >> 08:15

VEĆINA OD TRI PETINE

VK: Više kandidata za VDT-a

Venecijanska komisija smatra da tropetinska većina kao deblokirajući mehanizam “jasno predstavlja poželjniju opciju” u slučaju da se vlast i opozicija ne dogovore o izboru vrhovnog državnog tužioca dvotrećinskom većinom.

To se navodi u nacrtu mišljenja VK na nacrt odvojenih amandmana Ustava Crne Gore, uz ocjenu da apsolutna većina od 41 poslanika u drugom krugu glasanja ne daje podsticaj parlamentarnoj većini da postigne kompromis sa manjinom, prenose Vijesti.

Izvjestioci VK Džejms Hamilton, Gvido Nepo Modona i Karlo Tuori su dali tu ocjenu na osnovu dva predloga za drugi krug glasanja u slučaju da u prvom ne bude dvotrećinske većine od 54 poslanika.

Ti predlozi crnogorske Skupštine podrazumijevaju da se u drugom krugu glasanja VDT bira apsolutnom
većinom ili većinom od tri petine (49 glasova).

Zamjenik sekretara VK Simona Granata-Mengini kazala je da bi smanjenje većine u drugom krugu glasanja moglo da bude rješenje za deblokirajući mehanizam.

“Međutim, glasanje za jednog kandidata ostavlja manje prostora za dogovor u odnosu na izbor više njih. Iz ugla izvjestioca, dakle, za izbor VDT-a, mehanizam dva kruga glasanja sa smanjenjem većine nije najbolja opcija”, kazala je ona.

Granata-Mengini je navela da su druge opcije moguće, ali treba da uključe više učesnika. “Na primjer, može biti predviđeno da se najbolji kandidat kojeg je odabrao Tužilački savjet na osnovu javnog konkursa, predloži parlamentu da bude izabran većinom od tri petine”.

“Ukoliko to nije moguće, onda bi Tužilački savjet mogao da predloži dva ili više odgovarajućih kandidata koji su se javili na konkursu i parlament bi trebalo da izabere jednog od nominovanih apsolutnom većinom”, kazala je Granata-Mengini, što se navodi i u nacrtu mišljenja VK.

Ona je pojasnila da bi u slučaju da, na primjer, dva kandidata osvoje apsolutnu većinu, bio izabran onaj koji ima više glasova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније