Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 06. 2013. 08:22   >>  09:48 2

KLJUČ POLITIČKA VOLJA

Kacin: Snažnije u borbu protiv korupcije

Crna Gora mora snažnije krenuti u borbu proitiv korupcije. Ključ leži u političkoj volji lidera koji moraju da omoguće tužilaštvu i istražnim organima da rade svoj posao. Potrebno je napraviti iskorak na ovom polju. Srbija je dobar primjer, kazao je za Dnevne novine evropski parlamentarac Jelko Kacin.

Korupcija je i dalje najveći problem Crne Gore, saopšteno je u najnovijem izvještaju organizacije Freedom House. Da moramo i možemo učiniti više na ovom polju potvrdio je za DN izvjestilac evropskog parlamenta Jelko Kacin.

"U borbi protiv korupcije je uvijek moguće postići bolje rezultate. To važi i za Crnu Goru, naročito imajući u vidu stalna upozorenja Evropske komisije i EP da za sada nedostaju konkretni rezultati i pravosnažne presude u borbi protiv visoke korupcije. Smatram da ključ leži u političkoj volji lidera koji moraju suštinski da omoguće tuzilaštvu i istražnim organima da rade svoj posao", kazao je Kacin.

Kao primjer borbe protiv korupcije, Kacin navodi dešavanja u Češkoj.

"Niko ne smije biti nedodirljiv. Da bi poglavlja 23 i 24 bila otvorena i reforme u okviru njih bile nesmetano sprovođene, potrebno je napraviti iskorak na ovom polju kakav Srbija, smatram, upravo čini. Dodao bih i da sam sam ukazao nadležnima na ugroženost nezavisnosti rada nekih regulatornih tijela, no reakcija i promjena još nije bilo", zaljučio je Kacin.

Korupcija je i dalje najveći problem Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana, pokazalo je najnovije istraživanje američke nevladine organizacije Freedom House.

Prema rezultatima, alarmantno je to što se korupcija na ovom području produbljuje, uprkos pritiscima iz Evropske unije i drugih međunarodnih institucija, koje upozoravaju da moramo ojačati nezavisnost pravosuđa, a da visoka korupcija mora imati sudski epilog.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније