Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Beta ]

16. 07. 2017. 17:01   >>  16:34

MAKRON POZVAO

"Izraelci i Palestinci da nastave pregovore"

Predsjednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas Izrael i Palestince da nastave pregovore u cilju postizanja rješenja dvije države, saopštila je Jelisejska palata poslije razgovora Makrona sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom koji mu je u gostima.

"Francuska je spremna da podrži sve diplomatske napore u tom pravcu", rekao je Makron i dodao da bi Izrael i Palestina "mogli da opstanu jedno pored drugog s bezbjednim i priznatim granicama, a Jerusalim bi bio glavni grad".

Predsjednik je rekao da je važno da se stvore uslovi za mirovne pregovore i dodao da međunarodno pravo treba svi da poštuju, aludirajući na naseljavanje Izraelaca na palestinskim teritorijama, čemu se Francuska protivi.

Makron, koji se nedavno sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, ponovio je da Francuska podržava rješenje "dvije države" osuđujući izraelsko naseljavanje palestinskih teritorija, što je raniji stav Francuske.

Francuski predsjednik je uvjerio Netanjahua da njegova zemlja prati sprovođenje nuklearnog sporazuma, postignutog prije dvije godine izmedju šest velikih sila i Irana, najvećeg neprijatelja Izraela.

Netanjahu je danas u Parizu prisustvovao obilježavanju 75. godišnjice masovnog hapšenja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

"Komemoracija odražava staro i duboko prijateljstvo Francuske i Izraela", rekao je Netanjahu na ceremoniji kod mjesta gdje su držani Jevreji.

To je prvi put da jedan izraelski premijer prisustvuje komemoraciji, kojom se obijležava 75. godišnjica masovnog hapšenja Jevreja.

Francuska policija je na zahtjev nacista 16. i 17. jula 1942. uhapsila 13.000 Jevreja u Parizu, među kojima je bilo nekoliko hiljada djece. Jevreji su potom deportovani u koncentracioni logor Aušvic. Samo je oko 100 njih preživjelo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније