Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

18. 07. 2017. 10:07 >> 09:44
28

BRAJOVIĆ SAOPŠTIO

Sankcije Rusije su očekivane

Crna Gora je članstvom u NATO ispunila jedan od svojih strateških ciljeva, a sada će biti potpuno posvećena članstvu u EU, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

 

On je ocijenio da je politička situacija u Crnoj Gori stabilna, ali da, kad je riječ o parlamentu, ne može da se ne konstatuje činjenica da imamo bojkot od strane opozicije.

"Ali i to je pitanje da li je to pravi bojkot. Ja uvijek volim da kažem da je to bojkot svojih obaveza, a ne privilegija. Poslije izbora 16. oktobra, opozicija je pokušala da na svoju stranu pridobije predstavnike manjinskih partija i da na taj način formira vlast. Da su u tome uspjeli, ovi izbori bi bili najregularniji, najdemokratskiji, najlegalniji svih vremena. Kako su manjinske parije sa DPS-om i Socijaldemokratama konstituisale vlast, onda su oni proglasili bojkot. Pri tome, verifikovani su njihovi mandati u parlamentu, niko se nije bunio zbog toga. Takođe, oni uredno primaju svoje plate, dobijaju sredstva za finansiranje poslaničkih klubova, koriste vozni park Skupštine Crne Gore, koriste plaćene telefone. Znači, ništa od tih privilegija oni ne bojkotuju. A, povremeno dođu u parlament, SDP kada je bilo glasanje oko NATO-a, ili kada je bila rasprava o imunitetu poslanika Medojevića, onda se vratio DF i poslanik Damjanović. Tako da ja kažem da oni ne dolaze na posao, a ne govorim o tome da oni bojkotuju parlament", rekao je Brajović agenciji Anadolija.

On poručuje da je parlament mjesto za dijalog.

"Vrlo je važno da konstatujem da niko od međunarodnih zvaničnika ni jednom riječju nije opravdavao bojkot. Svi su govorili ono o čemu mi govorimo, da je parlament središnje mjesto za diskusiju u nekoj zemlji i rasprava treba da se vodi u parlamentu. Kada dođu u parlament, onda možemo razgovarati o bilo čemu, možemo pokretati razna kontrolna saslušanja, parlamentarne istrage, ali nema nikakve potrebe niti spremnosti da izađemo u susret nekom njihovom uslovljavanju da bi se oni vratili u parlament. Ne mogu se organizovati izbori sve do tada dok opozicija ne dobije te izbore. Sljedeći naši izbori su 2020. godine, a naravno u parlamentu možemo da razgovaramo o svim aktuelnim problemima crnogorskog društva i da ih rješavamo na najbolji mogući način", kaže Brajović.

Brajović je kazao da je Crna Gora svoje strateške interese bazirala na povratku nezavisnosti i ulasku u NATO i EU.

"Crna Gora je 5. juna primljena u članstvo u NATO, a 7. juna se zavijorila naša zastava na mjestima gdje treba da se zavijori. To je izuzetno važan cilj za Crnu Goru, zato što je na taj način Crna Gora osigurala svoju bezbjednost, stabilnost, svoj integritet i mislim da ugrožavanje svega toga nije lako izvesti. S druge strane, mislim da je to dobra okolnost za region, zato što pokazuje da odgovoran i predan rad na pitanjima evroatlantskih integracija urodi plodom, pa je to dobar putokaz za zemlje koje imaju takve ambicije, kojim putem treba da idu da bi to ostvarili", ističe Brajović.

Zato će sada, prema njegovim riječima, biti fokus na ispunjavanje obaveza i članstvo u EU.

"Sada nam ostaje puna posvećenost ka tom trećem velikom cilju, ka članstvu u EU. I dok nam se za NATO žurilo da to bude juče, a ne danas, za članstvo u EU mi možemo da kažemo da svakim danom radimo na tome i svakim danom postižemo određene standarde. Mislim da je to važno zbog kvalitetnijeg života naših građana. A kada će samo članstvo doći, to ne zavisi samo od nas. Da li će to biti 2020. ili 2021. godine, to i nije toliko važno. Ono što je nama važno jeste da se na putu ka EU ocjenjuje pojedinačno napredak svake države", kaže Brajović.

Na pitanje kako ocjenjuje uvođenje sankcija Crnoj Gori od Rusije, među kojima je i zabrana ulaska najvišim državnicima Crne Gore u ovu zemlju, Brajović ističe da nešto tako nije bilo neočekivano.

"Na ovom putu evroatlantskih integracija niste uvijek bili u prilici da donosite lake odluke. Nekad ste morali da donesete odluke koje su komplikovane, ali ako imate određeni cilj i ako ste usmjerni da ostvarenje cilja, jer smatrate da je od najvećeg interesa za vašu državu, onda idete tim putem bez razmišljanja i kalkulisanja. Tako je bilo kada smo priznali Kosovo 2008. godine, znali smo da to neće biti baš tako dočekano od strane Srbije. Ili kada smo se pridružili sankcijama EU prema Rusiji. Smatrali smo da treba da pratimo politiku saveza u kojem želimo da budemo. Tako da nije neočekivano da Rusija zavede sankcije prema Crnoj Gori ili proglasi jedan broj državljana Crne Gore da nisu dobrodošli na teritoriji Ruske Federacije. Mi smo objavili spisak i EU je objavila spisak na koje se državljane Rusije to odnosi, prirodno je bilo očekivati da i oni objave taj spisak. Oni to nisu uradili", ističe Brajović.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније