Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 06. 2013. 16:00   >>  16:53

SAVJET ZA STABILIZACIJU

EU: Pojačajte borbu protiv kriminala

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje je ohrabrio Crnu Goru da rješava nove izazove u oblasti pravosuđa, slobode i bezbjednosti, koji nastaju u okviru pristupnih pregovora i da nastavi da poseban akcenat stavlja na borbu protiv organizovanog kriminala, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

 

 

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore održao je sastanak kome je predsjedavao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, koji je ujedno predvodio delegaciju Crne Gore.

“Savjet za stabilizaciju i pridruživanje ohrabrio je Crnu Goru da osigura postojanost zamajca reformi u oblasti pravosuđa i osnovnih prava. Podsjetio je da su potrebni dodatni napori kako bi se ojačale zaštitne mjere u pogledu kapaciteta, odgovornosti i integriteta u okviru pravosuđa”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje takođe je napomenuo da je pravni i institucionalni okvir za zaštitu osnovnih prava bio dodatno ojačan i ohrabrio je Crnu Goru da njeni organi pravosudne i izvršne vlasti razmotre postojeće nedostatke u zaštiti ljudskih prava, a naročito da postignu rezultate u istragama i krivičnom gonjenju u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje razmotrio je trenutno stanje po pitanju priprema Crne Gore za pristupanje, počev od političkih kriterijuma.

“Konstatovano je da je, u skladu sa novim pristupom poglavljima o pravosuđu i osnovnim pravima i pravdi, slobodi i bezbjednosti, objema oblastima pažnja posvećena na samom početku pregovora. S tim u vezi, Savjet za stabilizaciju i pridruživanje je ponovio da Crna Gora mora posvetiti posebnu pažnju postizanju dobrog bilansa rezultata u oblasti vladavine prava, naročito u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, uključujući onu na visokom nivou. Takođe je naglašena potreba za ulaganjem dodatnih napora kako bi se osigurala odgovornost i nezavisnost sudstva", saopšteno je iz Ministarstva.

 

 

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje je primjetio da je po unošenju preporuka u izvještaje o analitičkom pregledu za poglavlja o pravosuđu, slobodi i bezbjednosti od strane Savjeta, Crna Gora bila pozvana da izradi potrebne akcione planove koji čine polazna mjerila za oba poglavlja.

“Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je činjenicu da su oba poglavlja razmotrena na početku pregovora, kao i to što je Crna Gora dala prioritet izradi akcionih planova”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније