Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 07. 2017. 22:07   >>  23. 07. 2017. 08:45 21

ANTIFAŠIZAM U TEMELJU

"CG ima odgovor na rehabilitaciju fašizma"

Crna Gora je sačuvala mir i multietnički sklad kada je bilo najteže, i država će uvijek, kao do sada, naći način da odgovori na izolovane slučajeve rehabilitacije profašističkih vrijednosti, poručili su iz HGI i DPS-a.

U tim partijama navode kako određeni događaji ne mogu narušiti multietnički sklad. U opoziciji smatraju suprotno zbog, kako su naveli, različitog odnosa prema vrijednostima antifašizma, Crne Gore i pojedinih država u regionu.

Antifašizam je u temelju crnogorske državnosti kao trajna vrijednost koju moramo njegovati, podsjećaju u HGI.

U njihovom čuvanju i njegovanju nacionalne manjine dale su nemjerljiv doprinos, a da država te vrijednosti poštuje dokazala je, kako tvrde, kada je bilo najteže.

"Kada smo u okruženju imali fašistička divljanja, Crna Gora je sačuvala mir i međuetnički sklad. Svakako da i u našem društvu postoje izolovani incidenti na razini provokacija, ali to su recidivi prošlih vremena i društvo će odgovoriti na takve izolovane pojave.", kazao je TVCG poslanik HGI Andrijan Vuksanović.

Stav DPS-a je da su u slobodnom društvu takve izolovane pojave očekivane. Zato, kako kažu, nema bojazni da vraćanje u prošlost kroz određene događaje, ličnosti, može da naruši multietnički sklad.

"Mehanizmima svojstvenim demokratijama sužavamo prostor za pokušaj rehabilitacije i afiramcije onoga što je bilo u osnovi propalih projekata i ideologijama, ne svojstvenim dominantnim vrijednostima koje se njeguju u Crnoj Gori", kazao je funkcioner vladajuće stranke Miodrag Vuković za TVCG.

U opozicionom DF-u, međutim, naglašavaju da se pojedine zemlje prema vrijednostima antišašizma različito odnose. Crna Gora je, podsjećaju, brzo odreagovala kada je od nje to zatraženo, što nije slučaj sa susjedima.

"I uklonila spomen obilježje Puniši Račiću. Sada kada treba Hrvatska da odreaguje i zaštiti interese Crne Gore i ukloni spomen obilježje Barišiću, onda se ne pozivaju ninašta i mudro ćute. Multietnički sklad i odnosi u regionu se očigeldno narušavaju ako nema povratne reakcije, u ovom slučaju od strane Hrvatske jer je Crna Gora ekspresno reagovala.", navodi Knežević za TVCG.

A ekspresno je odreagovala zato što je antifašizam kao orjentacija u temelju savremene Crne Gore, poručuju iz vladajuće koaliciji.

Ipak sagovornici TVCG su saglasni da jedino saradnjom država regiona i zajedničkom akcijom možemo učiniti da se ne vraćamo u prošlost, već da se okrenemo budućnosti i prosperitetu.

Nataša Mitrović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније