Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

23. 07. 2017. 12:28 >> 12:24
6

RAZMIŠLJA O KANDIDATURI

Lekić: Pokušaj razbijanja Demosa nije uspio

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da nije odlučio da li će se kandidovati na predsjedničkim izborima, i poručio da će, kada i ako bude donosio tu odluku, konsultovati one koji su iskreno privrženi patiji i kolege iz opozicije.

Lekić je u intervjuu agenciji MINA kazao da pokušaj razbijanja Demosa nije uspio, i naglasio da će neko odgovarati za to ili, kako je naveo, on više neće biti u toj patiji.

Lekić je rekao da uzroci pokušaja destabilizovanja Demosa mogu biti razni - od psihološkog profila aktera puča u pokušaju, do prikrivanih političkih ambicija čijom planiranom realizacijom bi stranka odmah ili postepeno dobila drugi političko ideološki lik.

„Sada se vidi da su nekome škodile temeljne ideje Demosa kao ozbiljne, građanske, kulturne, moderne, emancipatorske stranke. Dakle, partije koja se bori za široku pobjedu pravila u društvu, prije svega u stranci, uključujući i pravila pristojnosti“, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, ovih dana "uži pučistički štab otvoreno i primitivno" krši pravila, prije svega statutarna, i to kršenje je, kako je naveo, tragikomičnih razmjera.

„Čak i filmskih, sa scenarijom balkanske komedije u kojoj predsjednik Izvršnog odbora (IO), umjesto priprema za jesenje lokalne izbore, u avgustu po Crnoj Gori manipulatorski i antistatutarno, pokušava da sakupi nekoliko stotina delegata u opsesivnoj želji da ga na neki način proglase za predsjednika, makar nekog odvaljenog komada, stranke“, rekao je Lekić.

Paralelno, kako je naveo, režiser te planirane, ipak privatne predstave, uporno i uz neskriveni strah neće da dođe na sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora stranke, visoka stranačka tijela koja statutom upravo postoje za demokratske rasprave i odluke.

Lekić je naglasio da će se Demos, ne samo oduprijeti „podlom pokušaju razbijanja stranke, već će zajedno sa javnošću saznati sve i o spoljnom aspektu ove, na prvi pogled političke lakrdije, dakle saznati i o mogućim spoljno-interesnim uticajima za razbijanje Demosa“.

„U svakom slučaju, neko će odgovarati za ovaj pokušaj podmukle, antistatutarne, kukavičke operacije razbijanja stranke, ili ja neću biti više u njoj“, poručio je lider Demosa.

On je kazao da će Predsjedništvo stranke u srijedu, između ostalog, ponovo analizirati nastalu situaciju, a do tada sačekati izvještaj Izvršnog odbora po dva zaključka koje je, kao nadležno tijelo, utvrdilo na posljednjoj sjednici.

„Očekujem da će Predsjedništvo usvojti konkretne odluke s ciljem da se do kraja demistifikuje pokušaj razbijanja stranke i definitivno razblokira rad njenih tijela, kako bi ona nastavila da normalno, odnosno Statutarno funkcioniše“, dodao je Lekić.

Komentarišući izjavu predsednika IO Gorana Danilovića da na predstojećim predsjedničkim izborima opozicijatreba da ide sa zajedničkim nestranačkim kandidatom, Lekić je podsjetio da je to, inače, stav Demokratskog fronta (DF).

On je dodao i da ta Danilovićeva izjava dolazi nakon javnog stava članice Predsjedništva stranke, Lucije Đurašković, da je lider Demosa prirodni kandidat na tim izborima.

Lekić je kazao da će obrazloženi javni stav Lucije Đurašković najbolje javnost ocijeniti.

„Isto kao što će javnost najbolje zaključiti o motivima predsjednika IO Demosa da se javno suprostavi članici Predsjedništva Đurašković povodom mogućih predsjedničkih kandidata“, dodao je on.

Kako je naveo, o činjenici da je stav Danilovića identičan sa stavom DF-a, ne bi u "ovom trenutku" pridavao veliki značaj. „Još manje tome da njegov sada već javno ofirani pokušaj razbijanja Demosa takođe javno koincidira sa političkim stavovima drugih političkih subjekata“.

„Inače, nijesam donosio odluku o eventualnom učešću na predsjedničkim izborima. Kada, i ako budem donosio tu odluku, to ću uraditi na jedini mogući način – uz konsultacije sa kolegama, iskreno privrženim Demosu i, razumije se, sa kolegama iz opozicije“, naglasio je Lekić.

Komentarišući stanje u državi, on je rekao da se iza prividnog statusa kvo krije kretanje od lošeg ka gorem. „I to pokazuju svi realni podaci, naročito i nažalost u ekonomiji, gdje se finasijski slom zemlje odlaže daljim zaduživanjima inače prezadužene države“.

„Sada smo u fazi kada znatan dio novih zaduživanja ide na otplatu kamate po ranijim zaduživanjima.
Zaduživanja opština, koje u tome imitiraju državnu vlast, nijesu do kraja ni izračunata, kao ni ukupni untrašnji dugovi“, precizirao je Lekić.

Ova situacija, smatra on, ne može trajati u nedogled, a kako nema održive ekonomije, očigledno se ide na “održivu propagandu”.

Lekić je kazao da je „NATO narkoza zemlje završena, pa se sada forsiraju navodni uspjesi na takozvanom evropskom putu“.

Kako je naveo, prema tom agresivnom samoreklamiranju domaćih vlasti, i predstavnici Evropske unije (EU) imaju određenu odgovornost pred crnogorskom javnošću.

„Ako predstavnici crnogorske vlasti tumače stavove EU o stepenu integracija Crne Gore kao ostvareni progres, dakle liderske i posebno uspiješne, onda ni jedni ni drugi ne treba da zamjere crnogorskim građanima ako bi i oni željeli da osjete blagodeti tog progresa“, pojasnio je Lekić.

Nažalost, smatra lider Demosa, stvarnost govori drugačije.

„Građani od normativnog šminkanja društva, od savladane evropske retorike koju prati antievropska praksa, nemaju baš nikave koristi. U navedenom treba tražiti objašnjenje za zabrinjavajući pad povjerenja građana u EU“, kazao je Lekić.

Lekić je ocijenio da bivši premijer sigurno nastoji da upravlja polugama vlasti, i to iz više razloga.

„Jedan od njih je lični strah od gubljenja kontrole nad Vladom, kontrole koja bi mogla odvesti do značajnijeg procesa dekriminalizacije crnogorskog društva“, kazao je Lekić.

Kako je naveo, priča o poziciji aktuelnog premijera Duška Markoviće mogla bi se aktuelizovati jedino nakon sigurno autonomnih poteza koji bi bili reformski u suštinskom smislu riječi, i kojih, prema riječima Lekića, još nema.

Lekić je ocijenio da Vlada, zapravo, liči na dioničarsko društvo. „Oni su podijelili koalicione kvote, sve je podređeno - ne kompetenetnim reformskim iskoracima u interesu građana, već održavanju koalicije“.

Prema njegovim riječima, ona partija koja oštrije uslovljava trajanje koalicije, ima pravo na najveći „kadrovski cunami“.

“Kada se realnom stanju u društvu, posebno ekonomsko-socijalnom položaju građana, dodaju Vladini predlozi koji se “demokratski odobravaju” u jednoglasiju i dosadi krnjeg parlamenta, onda imamo više nego teško stanje zemlji”, rekaoje Lekić.

Zato bi, smatra on, nakon dobijanja datuma novih izbora u terminu koji je opozicija tražila, početak dijaloga i mogućeg dogovora Vlade i opozicije oko izbornih uslova mogao biti ozbiljan pokušaj djelimičnog vraćanja političkog sistema u relativno regularne uslove.

„Pošto vlast odbija takav izlaz, koji je primarno u interesu građana, ona time i preuzima glavnu odogvornost za teško, sve riskantnije stanje u zemlji“, zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније