Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me; Objavio: I. P. ]

25. 07. 2017. 15:20   >>  15:15 42

ADMINISTRATIVNI ODBOR

Preporučili ukidanje imuniteta poslanicima DF-a

Administrativni odbor jednoglasno je parlamentu preporučio ukidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta (DF) Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću, Marini Jočić i Branku Raduloviću. Ukidanje imuniteta zatražilo je Osnovno državno tužilaštvo, koje poslanike DF-a sumnjiči za nasilničko ponašanje u holu parlamenta u februaru ove godine.

 

Glasanju za ukidanje imuniteta poslanicima DF-a prethodila je burna rasprava, koja je u trenutku bila na ivici incidenta, nakon što je poslanik DF-a, Janko Vučinić, uputio niz pogrdnih riječi i uvreda predsjedniku Administrativnog odbora Ljuiđu Škrelji, nazivajući ga "živinom i fukarom".

Vučinić je Škrelji opsovao i majku, nakon čega je uslijedila 15-ominutni prekid sjednice. Škrelja je zbog ponašanja Vučinića zatražio da on napusti sjednicu odbora. 

Neposredno pred glasanje, jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, rekao je da institucije sistema, a posebno pravosuđe, ne radi onako kako su očekivali u tom političkom savezu.

"Naše pravosuđe nam ne daje povjerenje da ćemo imati fer suđenje. Mi nemamo dileme, a to je rekao premijer u razgovoru sa ruskim pšaljivdžijama, da ćemo mi biti optuženi", rekao je Mandić, uz ocjenu da će DF septembar provesti u sudu, a vladajuća partija u kampanji za izbore.

"Političko ludilo"

Inače, uoči incidenta, Vučinić je optužio kolege iz DPS-a da su dobili zadatak od Đukanovića da poslanicima DF-a ukinu imunitet, koji je obesmišljen takvim ponašanjem.

Vučinić je skupštinskoj većini ironično predložio usvajanje zakona o zaštiti poslanika DPS-a i, kako je rekao, njihovih satelita.

Pošto se situacija u sali smirila, poslanik DF-a Predrag Bulatović je ocijenio da crnogorski parlament ulazi u političko ludilo, navodeći dan za to sigurno nije kriv DF.

"Jedan čovjek iz tužilaštva je odgovoran za ludilo. Neću da ga imenujem, jer ima nalogodavca. Neka se svaki poslanik DF-a strpa u zatvor, ima nas toliko da ćemo biti još jači", poručio je Bulatović, i istakao da su svi procesi montirani.

On je rekao da je "državni udar" koji je montirao specijalni tužilac Milivoje Katnić "doživio fijasko".

Milorad Vuletić (DPS) saopštio je da određena grupa kolega drži predavanje o lijepom ponašanju, a od sjednice se napravila predstava za javnost.

"Pokušavam da bude smiren, ali je teško. Razumijem i bijes sa druge strane, ali ne razumijem da se neko okrivljuje. Ono što se desilo u holu je zastiđe, bez obzira na nezadovoljstvo. Trebalo se iskazati na akdemski način. Neka najbolji odgovor da tužilaštvo", rekao je Vuletić.

On je rekao da danas postupaju po zahtjevu tužilaštva, te da ne zatvaju nikoga.

"Ono što se desilo tada, ali i na ove dvije sjednice je zapanjujuće. Volio bih da uspostavimo veću kulturu dijaloga koju smo imali", rekao je Vuletić, i poručio da je potreban dijalog, jer da ga je bilo, do incidentnih situacija ne bi ni dolazilo.

Vuletić je rekao i da nema dilemu da bi postupak trebalo dovesti do kraja.

Sa druge strane, Strahinja Bulajić (DF) je rekao da je za dijalog potrebno dvoje, te da je ovdje riječ o fundamentalizmu.

Branko Čavor iz DPS-a saopštio je da je dobro što je DF prisutan današnjoj sjednici odbora, ali da nije dobro što dolaze selektivno, i ako se dolaskom samo vrijeđaju.

"Nikome ne presuđujemo"

Kolegama iz DF-a je poručio da se zamisle koliko su doprinijeli narušavanju ugleda parlamenta.

Bogdan Fatić (DPS) kazao je da je fizički nasrtaj, naročito na žene, za svaku osudu, dok je poslanik HGI, Adrijan Vuksanović rekao da nema ništa protiv toga da se svi poslanici odreknu imuniteta.

"Ovo je mjesto dijaloga, nikome ne presuđujemo, već dajemo mogućnost ostalim kolegama da dokažu nevinost", rekao je Vuksanović.

Ranije danas, na početku sjednice odbora, predsjedavajući Ljuiđ Škrelja je rekao da se osnovano sumnja da su poslanici DF-a izvršili "krivično djelo nasilničko ponašanje", dok je Mandić ocijenio da je u pitanju politički montirani proces, te da se nastavlja teror nad tim političkim savezom.

On je saopštio da na sjednicu odbora nijesu došli da bi rušili bojkot parlamenta, već iz samoodbrane.

"Pritjerani smo uz zid akcijom tajnih službi, tužilaštva, dakle svih onih službi kojima koordinira Milo Đukanović", rekao je Mandić.

On je najavio da će doći na plenarnu sjednicu parlament, da bi javnost i potpredsjednik SAD-a, Majk Pens, vidjeli koliko je parlament ponižen.

Kolegama iz vladajuće većine Mandić je poručio da će im se DF snažno suprotstaviti i da im neće dozvoliti da ih ponize. On je od Škrelje zatražio da prekine sjednicu i da pozove nekog iz Tužilaštva, ili VDT-a Ivicu Stankovića, što je Škrelja odbio uz obrazloženje da to nije neophodno.

Predsjednik PzP-a, Nebojša Medojević, saopštio je da danas na odboru brane ustavni poredak i državu Crnu Goru.

"Parlament je snažan ako je sposoban da se odupre drugim granama vlasti. Kolege koje glasaju za hapšenje svojih kolega trebalo bi da se zabrinu šta njih može snaći kad ne budu na vlasti", poručio je Medojević.

On je rekao da je pogrešno razmišljanje da je "neki specijalni saradnik vojne službe iznad parlamenta", i poručio da se danas skida imunitet cijeloj Crnoj Gori.

Đukanović nije davao instrukcije

"DF nastavlja borbu", rekao je Medojević i istakao da na ovaj "brane slobodu, čast i ugled parlamenta".

Škrelja je, sa druge strane, demantovao navode Medojevića da je Đukanović dao instrukcije poslanicima DPS-a u vezi s današnjom sjednicom odbora. Škrelja je rekao da je dolazak lidera DPS-a u poslanički klub bio u sklopu redovnih političkih aktivnosti.

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak, pitala je zašto sličan postupak nije vođen kad je bivši premijer Đukanović nazvao bitangom poslanika Dritana Abazovića.

"Vi hoćete nas da uhapsite, da nas ućutkate. Neće vam to tako lako proći. Mislim da su poslanici opozicije više čuvali dignitet Skupštine Crne Gore, nego vi. Vi samo dižete ruku, zato ste tu", kazala je Bošnjak.

U skupštinskom holu danas je bilo primjetno pojačano prisustvo obezbjeđenja.

 

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније