Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

26. 07. 2017. 12:44 >> 12:16
4

MEDOJEVIĆ SAOPŠTIO

"Novi Zakon o Vojsci erdoganizacija CG"

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević saopštio je da se novim Zakonom o Vosjci nastavljaju negativni trendovi jačanja autotkratskih totalitarnih mehanizama vladanja, sve prisutniji od dešavanja na izborni dan 16.oktobra.

 

"Parlament bez opozicije i bez ustavom definisane parlamentarne kontrole veoma važnih segmenata izvršne i sudske vlasti, doveo je do snaženja totalitarnih trendova i usvajanja zakona kojima se smanjuje transpratenost i odgovornost vlasti i povećava prostor za korupciju i zloupotrebe vlasti. Nakon lažnog državnog udara, niko ne kontroliše službe bezbjednosti, vojsku, policiju, tužilaštva, sudove. Niko ne kontroliše sudsku vlast. Niko ne kontroliše kako režim troši budžetska sredstva i kako se upravlja sa javnim finanisjama", saopštio je Medojević.

Kako je kazao, usvajanjem izmjena zakona o slobodnom pristupu informacijama i javnim nabavakama, stvaraju se nove zakonske mogućnosti za smanjenje trasnapretnosti i snaženje korupcije.

"Daleko od očiju javnosti, mijenja se zakon o vojsci, usvajaju izjestaji ANB, policije, tužilaštva, sudova, imenuju nekompeteteni ,ali partijski odani članovi Senata DRI. Grubo se gaze ustavne kategorije i instituti kojima se definisao međusobni balans i kontrola različitih grana vlasti, kao jedini efikasan emhanizam za obezbjedjivanja efikasne i odgovorne vlasti. Snažan debalans moći na starni izvršne valsti i DPS, suštinski je razorio ustavni poredak i doveo u pitanje fundametalne principe višetratačkog parlamantarnog sistema", naglasio je Medojević.

Lider Pokreta za promjene tvrdi da novi Zakon o Vojsci uvodi rješenja koja su "imanenta diktaturama i nedemokratskim režimima". 

"Odluka o angažovanju vojske je jedna od najvažnijih odluka u sistemu odbrane i ona se mora donositi na više nivoa, uz međusobnu kontrolu od mogućih zloupotreba. Zato postoji Savjet za odbranu, generalštab, ministar, ali i Odbor za odbranu i bezbjednost koji treba da vrši ustavom i posebnim zakonom svoju ulogu u kontroli i nadzoru odluka i ministra i načelnika generalštaba", poručio je on.

Medojević je istakao da je u Parlamentu tražio odgovor na pitanje zašto je Vojska Crne Gore bila stavljena u stanje pripravnosti 24. oktobra 2015, "kada su građani Crne Gore predvođeni Demokratskim frontom, tražili fer i slobodne izbore i borili se za slobodu i demokratiju".

"Tek nakon insistiranja u Parlementu, i mog ličnog nadzora u Ministarstvu odbrane došao sam do informacija da je nacelnik generlštaba netačno ifnormsiao javnost da je vojska dignuta u stanje pripravnosti zbog napada na objekte Vojske, što nije bilo tačno. Nikakvih napada na objekte vojske nije bilo i vojska je dignuta u stanje pripravnosti po naređenju Đukanovića, koji je bio spreman da je upotrebi protiv sopstvenog naroda. Zato je pitanje upotrebe Vojske Crne Gore ključno demokratsko i političko pitanje , koje ne smije biti stavljeno u ruke bilo kom pojedincu", kazao je on.

Prvi čovjek PzP-a tvrdi da se  degradacijom postignutih demokratskih standarda i jačanjem autoratskih mehanizama kojima se želi Crna Gora uvesti u "erdoganizaciju", kršenjem ljudskih prava i sloboda, poptunom kontrolom institucija države od strane jednog covjeka i partije na vlasti, progon opozicije, netrasnparetna i neogovorna vladavina sa korupcijom i državnim nasiljem kao "modus operandi".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније