Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

26. 07. 2017. 19:55 >> 22:52

SKUPŠTINA CG

Usvojeno nekoliko zakona

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su danas Zakon o Vojsci Crne Gore (VCG), kojim se uvodi mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem. Zakonom se uvodi „merit“ sistem u postupku prijema, unapređivanja i izbora za obrazovanje i usavršavanje lica u službi u Vojsci, detaljnije propisuje izgradnja integriteta i prava i obaveze lica u službi.

Bliže se uređuju vojno-policijski poslovi, nadležnost Vojne policije i primjena sredstava prinude, upotreba oružja od vojnih lica i nošenje vojnih uniformi, definišu nova stanja u službi i uspostavlja novi sistem ocjenjivanja lica u službi u VCG.

Usvojen je i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o parničnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i Zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Konvenciju Savjeta evrope o prevenciji terorizma.

Skupština je usvojila i Zakon o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama kojim se predviđa da nadležni sud može izreći zabranu prisustvovanja na sportskim priredbama 30 dana, na obrazloženi predlog policije, osobi koja je ranije osuđivana za prekršaj zbog nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskoj priredbi.

Zakonom su precizirane sportske priredbe povećanog rizika. Nadležni sportski savez, na početku godine, određuje koje se domaće i međunarodne sportske priredbe smatraju priredbama povećanog rizika, i o tome policiji dostavlja obavještenje. 

Propisane su i preventivne mjere koje se preduzimaju na sportskim priredbama povećanog rizika, odnosno propisano je šta je organizator dužan da preduzme u slučaju odrzavanja sportskih priredbi kod kojih posebne okolnosti ukazuju da na njoj može doći do nasilja ili nedoličnog ponašanja.

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Poslanici su usvojili i Zakon o Prijestonici kojim je, između ostalog, predviđeno da sjedište jednog broja važnih državnih institucija, među kojima i Ministarstvo vanjskih poslova, bude preseljeno na Cetinje. 

Zakonom se jača uloga Prijestonice, uvažava njen kulturni i istorijski aspekt i Cetinju vraća status, značaj i mjesto koji je kroz crnogorsku istoriju oduvjek imalo.

Tim aktom je predloženo opredjeljivanje budžetskih sredstava za razvoj Prijestonice u visini od jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu.

Usvojeni su i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o povlastici na putovanje lica sa invaliditetom i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Konstatovane ostavke Lazovića i Vlahovićke 

Parlament je, večeras, konstatovao ostavke na poslaničke funkcije Vujici Lazoviću i Sanji Vlahović.

Vlahović je bila poslanica sa liste Demokratke partije socijalista, a Lazović Socijaldemokrata. Vlahović je imenovana za ambasadora Crne Gore u Rimu, dok je Lazović imenovan za ambasadora u Ljubljani.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније